‘VS schorten voedselprogramma op vanwege raketlancering Noord-Korea’

De lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea in 2009. Het communistische land heeft volgende maand een lancering van een zelfde soort raket gepland. Foto AP Photo / KRT De lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea in 2009. Het communistische land heeft volgende maand een lancering van een zelfde soort raket gepland. Foto AP Photo / KRT

De Verenigde Staten schorten het voedselprogramma voor Noord-Korea op vanwege de door Pyongyang aangekondigde lancering van een langeafstandsraket in april.

Dat meldt persbureau AFP op basis van een bron binnen het Pentagon. Eind februari bereikten Noord-Korea en de VS een nucleair akkoord. Het stalinistische land zou de kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten opschorten in ruil voor voedsel.

Ook lancering satelliet is destabiliserend voor regio

De lancering van de raket staat gepland tussen 12 en 16 april en vindt plaats in het teken van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea. Noord-Korea zweert dat de raket slechts een satelliet de ruimte in zal sturen en dat het dus helemaal niet gaat om een militaire provocatie.

Maar met de lancering van de raket houdt Pyongyang zich niet aan de afspraken met de VS, vertelt NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel. Dit is een signaal van de Amerikanen om te laten zien dat het ze menens is. Eijsvoogel:

“Als de VS inderdaad de voedselhulp opschorten is dat om Pyongyang duidelijk te maken dat zij zich houden aan de afspraken door druk op de ketel te zetten. Want of het nu gaat om een satelliet of een kernkop op de raket, het gaat om de technologie van die raket. Zo’n lancering is zeer destabiliserend voor de regio omdat ze laten zien dat ze in staat zijn een langeafstandsraket af te vuren”

Japan heeft al laten weten zijn raketafweersysteem in opperste staat van paraatheid te brengen. Het land is erg bezorgd, omdat de vorige raket die Noord-Korea testte, werd gelanceerd dwars over Japan heen. Een raketafweersysteem bij het eiland Okinawa moet op korte termijn in staat worden gebracht de Noord-Koreaanse raket uit de lucht te schieten zodra deze het Japanse territorium lijkt te bedreigen. Ook Zuid-Korea en zelfs bondgenoot China hebben hun bezorgdheid geuit over de geplande lancering.