VN ‘diep verontrust’ over situatie in Soedan - ‘landen moeten geweld staken’

Een foto genomen op 3 maart toont de schade als gevolg van bommen op een olieveld in de Zuid-Soedanese staat Unity.
Een foto genomen op 3 maart toont de schade als gevolg van bommen op een olieveld in de Zuid-Soedanese staat Unity. Foto AFP / Hannah McNeish

De VN-Veiligheidsraad roept Soedan en Zuid-Soedan op om de gevechten te staken. De raad is “diep verontrust” over de recente botsingen tussen de twee landen en waarschuwt dat die kunnen escaleren tot een nieuwe oorlog.

De Veiligheidsraad in een verklaring:

“De Veiligheidsraad doet een beroep op de regeringen van Soedan en Zuid-Soedan om maximale terughoudendheid te betrachten en een doelgerichte dialoog te voeren om de problemen, die het wantrouwen tussen de twee landen voeden, vreedzaam aan te pakken.”

Vrees voor oorlog groeit, maar landen lijken daar weinig trek in te hebben

Gisteren beschuldigde Zuid-Soedan noorderbuur Soedan van het bombarderen van olievelden in betwiste grensgebieden tussen de twee landen. Het aanzwellende geweld doet de vrees voor een oorlog tussen de twee landen groeien.

De gevechten braken maandag uit in omstreden grensgebieden en duren nog altijd voort. Het zijn de ernstigste conflicten sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan begin juli vorig jaar. Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer is het vooral bijzonder dat het Zuid-Soedanese leger voor het eerst omstreden gebieden is ingetrokken die tot op heden onder controle stond van Soedan. Lindijer benadrukt echter dat beide landen weinig trek lijken te hebben in oorlog. Zeker het noordelijke Soedan, dat er economisch erg slecht aan toe is, heeft volgens hem helemaal geen geld heeft voor een uit de hand lopend conflict.

Olievelden belangrijkste twistpunt

Het belangrijkste twistpunt tussen Soedan en Zuid-Soedan zijn de grote olievelden. De olie wordt voornamelijk gewonnen in en door Zuid-Soedan, maar het zwarte goud vindt zijn weg naar de havens aan zee via pijpleidingen door Soedan in het noorden.

In januari stopte Zuid-Soedan met al zijn oliewinning uit protest tegen de hoge prijs die Soedan vroeg voor de transport van de olie door de pijpleidingen dat land.

Zuid-Soedan is voor maar liefst 98 procent van zijn overheidsinkomsten afhankelijk van de oliewinning, maar zweerde de productie niet meer te starten totdat een akkoord met Soedan over de transportkosten zou zijn bereikt.

Zuid-Soedan scheidde zich in 2011 af van het noorden na een lange burgeroorlog. De angst voor oorlog tussen de twee nieuwe landen hangt daardoor sindsdien constant als een donderwolk boven de onderlinge relaties. Niet in de laatste plaats omdat enkele olievelden in gebieden liggen rond nog niet definitief vastgestelde landsgrenzen.