Vader schutter Toulouse klaagt Frankrijk aan voor moord op zoon

Caption: Mohamed Benallal Merah, the father of Mohamed Merah, the 23-year-old Frenchman who was killed last week after a more than 30-hour standoff with police at his apartment building in Toulouse, hiding his face, leaves the building of the Algerian newspaper Ech-Chorouk in Algiers, Tuesday, March 27, 2012. Merah's father, who was estranged from his son and lives in Algeria, has reportedly said he wants to file a complaint for Mohamed's death. In an address, Sarkozy expressed outrage at that idea. (AP Photo/Anis Belghoul) Mohamed Benallal Merah, de vader van de Toulouse-schutter, verlaat op 27 maart het gebouw van de Algerijnse krant Ech-Charouk in Algiers. Foto AP / Anis Belghoul

De vader van de Toulouse-schutter, Mohamed Benalal Merah, heeft in Algerije een advocaat in de arm genomen om de Franse staat aan te klagen voor de dood van zijn zoon.

Volgens Merah hadden de Franse autoriteiten zijn zoon levend kunnen arresteren door gebruik te maken van bijvoorbeeld slaapgas. Merah dreigde gisteren al met het aanklagen van de Franse autoriteiten, en voegde vandaag de daad bij het woord. Dat laat zijn Algerijnse advocaat Mokhtari Zahia weten aan persbureau AFP. Zahia:

“Merah meldde zich gisteren bij ons kantoor in Algiers om ons te instrueren om de Franse veiligheidsdiensten aan te klagen voor het niet volgen van arrestatieprocedures en moord. Merah is van mening dat zijn zoon vermoord is. Wij zullen de procedure tegen de Franse staat starten nadat Mohamed begraven is.”

Mohammed Merah schoot de afgelopen weken zeven mensen dood in en rondom Toulouse en kwam op 22 maart na ruim dertig uur onderhandelingen met de politie na een vuurgevecht om het leven. De 24-jarige Merah had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op drie parachutisten en de aanslag op een joodse school in Toulouse vorige week, waarbij vier doden vielen, onder wie drie jonge kinderen. De politie kwam Merah op het spoor en omsingelde zijn flatgebouw, waar hij zich vervolgens 32 uur schuilhield en onderhandelde met de autoriteiten.

Onze correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, noemt de rechtsgang van Merah opmerkelijk. Omdat hij doorzet met zijn plannen om de Franse autoriteiten aan te klagen, maar ook omdat Merah al jaren geen contact meer met zijn zoon had. Vandenberghe:

“Merah had het al gisteren aangekondigd, maar hij zet nu door. Het is opmerkelijk dat hij dit doet, Merah had zijn zoon al sinds zijn zesde - na de scheiding met zijn moeder -niet meer gezien. Het lijkt me dat dit een moeilijke zaak wordt. De politie heeft ruim dertig uur onderhandeld met Merah, die niet van plan zich was over te geven. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé veroordeelde vader Merah al door te stellen dat het ‘wijselijk’ zou zijn om na ‘de monsterlijke daden’ van zijn zoon ‘te zwijgen’.”