Tweede stemronde verkiezingen Guinee-Bissau in april

De tweede stemronde van de presidentsverkiezingen in Guinee-Bissau worden op 22 april gehouden.

Dat liet de president van de verkiezingscommissie Desejado Lima da Costa vandaag aan persbureau AP weten. Op 9 januari overleed de 64-jarige president van de West-Afrikaanse staat, Malam Bacai Sanha, in het Val-de-Grace ziekenhuis in Parijs. Hierna werden nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

In de eerste stemronde kreeg voormalig premier Carlos Gomes Jr. bijna 49 procent van de stemmen, uitdager Kumba Yala kwam op 23 procent. Het is onduidelijk of de laatste ook deelneemt aan de tweede stemronde, hij bestempelde de verkiezingen als frauduleus. Volgens waarnemers verliep de eerste stemronde echter transparant en zonder problemen.

Verkiezingen kunnen ‘coupgevoelig’ Guinee-Bissau

Kiezers hopen dat de politieke situatie in het land door de verkiezingen wordt gestabiliseerd. Op 26 december vond nog een mislukte couppoging plaats terwijl president Sanha voor een medische behandeling in Parijs verbleef.

Guinee-Bissau heeft sinds het in 1974 onafhankelijk werd van Portugal diverse staatsgrepen, militaire revoltes en politieke moorden meegemaakt. Sanha werd in 2009 tot president gekozen nadat eerder dat jaar zijn voorganger Joao Bernardo Vieira was vermoord, luttele uren nadat de commandant van het leger was omgekomen door een bomexplosie. Nog geen jaar later sloegen soldaten aan het muiten.

Door de wetteloosheid is Guinee-Bissau voor Zuid-Amerikaanse drugshandelaren aantrekkelijk geworden als doorvoerland voor coca√Įnezendingen naar Europa. Het geweld en de instabiliteit hebben ook hun weerslag op de economische ontwikkeling van het land. Het merendeel van de bevolking heeft geen beschikking over elektriciteit of stromend water en jongeren hebben weinig kans op werk. De gemiddelde levensverwachting is maar 46 jaar.