Tweede Kamer veroordeelt het PVV-meldpunt

Al is de Kamer tegen het meldpunt, consequenties zullen uitblijven.

Den Haag. Het ‘Polenmeldpunt’ van de PVV „zet mensen onnodig weg”, heeft een Kamermeerderheid gisteren besloten. Ook ex-PVV’er Hero Brinkman stemde voor de motie, die werd ingediend door D66-leider Alexander Pechtold. In een reactie noemt PVV-leider Geert Wilders de uitspraak van de Kamer „niet fraai”. Wilders: „Ik baal er natuurlijk van.” Alleen VVD, SGP en PVV stemden tegen de motie. Coalitiepartner CDA stemde voor de motie. De tegenstem van de VVD is opmerkelijk. Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen noemde het meldpunt eerder „polariserend en stigmatiserend”. Gevraagd naar een verklaring zegt Van Nieuwenhuizen dat de VVD „nooit zinloze moties steunt”. „Ik had al eerder duidelijk gemaakt wat ik van het meldpunt vond. Wij doen niet mee aan oppositiehobby’s om over van alles en nog wat uitspraken te vragen.”

Het meldpunt van de PVV veroorzaakte internationale ophef. Toch heeft premier Rutte tot nu toe geweigerd er een oordeel over te geven. NRC