Turkse ex-generaal stormt rechtzaal uit

De voormalige chef-staf van het Turkse leger, Ilker Basbug, heeft gisteren met groot misbaar de rechtzaal verlaten tijdens de tweede dag van zijn proces. Hij staat terecht wegens betrokkenheid bij een vermeend complot om de in de islam gewortelde regering omver te werpen.

Basbug verwierp het proces als een „komedie van incompetentie” en verklaarde dat hij de autoriteit van de rechters niet erkent. Hij vindt de aanklachten tegen hem een poging om het hele leger in diskrediet te brengen en zei dat hij zichzelf niet zal verdedigen en vragen in de rechtzaal niet zal beantwoorden. Daarop liep hij de rechtzaal uit.

Het geduld van Basbug was op toen een opname werd afgespeeld van een telefoongesprek tussen twee andere verdachten. Basbug eiste dat de rechters zouden stoppen met het afspelen van de opname, omdat die irrelevant zou zijn voor de zaak. „Edelachtbare, dit is een serieuze rechtbank, maar die is onderdeel van sensatiezucht geworden. Het is een zwarte vlek in de geschiedenis.”

Basbug was de hoogste baas van het leger tussen 2008 en 2010. Zijn arrestatie in januari was een escalatie in de jarenlange machtsstrijd tussen de conservatieve regering van premier Tayyip Erdogan en het Turkse leger. Meer dan tweehonderd actieve of gepensioneerde officieren zitten inmiddels vast op beschuldiging van het beramen van een staatsgreep.

De generaal buiten dienst wordt er van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een legerdocument dat opdracht gaf tot de creatie van 42 websites waarop de zittende regeringspartij zwart zou worden gemaakt. Een Turkse kolonel die al langer vastzit getuigde eerder dat Basbug wist van dit document. Het Turkse leger ziet zichzelf als bewaker van de seculiere grondwet en staat op gespannen voet met gelovige politici als premier Erdogan. (AP, Reuters)