Tape toont volgens OM uitblijven spijt Robert M.

Politie en pers bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC / Maurice Boyer Politie en pers bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC / Maurice Boyer

Het Openbaar Ministerie wil vandaag in de rechtbank een politieverhoor van Robert M. tonen om te bewijzen dat hij nauwelijks spijt heeft van zijn misdaden. Of de opname van twintig minuten daadwerkelijk wordt getoond, hangt af van de inhoud van de verklaring die de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak vandaag aflegt, meldt radiozender BNR.

De verdediging vroeg eerder al om delen van het politieverhoor uit te zenden tijdens de rechtszaak, waarna het OM ook met een verzoek kwam. De beelden die de verdediging wilde laten zien, moesten aantonen dat M. juist wel veel spijt heeft van zijn daden. Dinsdag werd afgezien van het uitzenden van de beelden omdat dit technisch niet mogelijk zou zijn.

Robert M. krijgt vandaag anderhalf uur spreektijd. Hij staat sinds deze maand terecht voor het seksueel misbruik van 67 kinderen.

Vorige week verklaarde een kinderarts in de zaak dat het seksueel misbruik door Robert M. levenslange gevolgen kan hebben voor de slachtoffers. Wat de precieze gevolgen voor een kind zijn, met name op lange termijn, is niet precies duidelijk. Het gaat om verhoogde risico’s, bijvoorbeeld op depressie, een laag zelfbeeld of een hogere kans om verslaafd te raken. Ook lopen ze meer kans op aandoeningen als astma en hart- en vaatziekten. Uit algemeen onderzoek blijkt dat zestig procent van slachtoffers op lange duur meer of minder ernstige gevolgen te ondervinden.

    • Marije Willems