Syrië wil uitkomst top Arabische Liga bij voorbaat niet accepteren

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed Gargash, arriveerde vanochtend met zijn delegatie in Bagdad om de top van de Arabische Liga van morgen voor te bereiden. Foto Reuters / Mohammed Ameen

Syrië zal elk initiatief dat de Arabische Liga morgen tijdens een top in Bagdad neemt om de crisis in het land op te lossen afwijzen. Dat maakte het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag bekend. Syrië is geschorst als lid van de Liga vanwege het geweld in het land.

Het Syrische regime noemt de schorsing als reden voor het bij voorbaat afwijzen van ieder initiatief dat de Arabische Liga neemt. Omdat Syrië niet bij de top van de Liga aanwezig mag zijn, doet het alleen nog met individuele landen zaken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau AFP. Syrië werd in november vorig jaar geschorst als lid van de Liga omdat het regime van Assad volgens de Arabische landen te weinig deed om het geweld tegen demonstranten te beëindigen.

‘Arabische landen verdeeld over hoe crisis in Syrië aan te pakken’

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga zijn vandaag in Bagdad bijeen om de top van morgen voor te bereiden. De tekst van een resolutie die ze proberen op te stellen zal vooral over de situatie in Syrië gaan. Toch is het nog maar de vraag of er een resolutie komt en hoe krachtig die zal zijn, schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants deze week in NRC Handelsblad:

“Westerse leiders verwijzen vaak naar het Arabische plan voor Syrië, dat met name oproept tot het onmiddellijke opstappen van president Bashar al-Assad, en suggereren daarmee Arabische eenheid. Maar in werkelijkheid zijn de Arabische landen verdeeld. De Golfstaten willen zo snel mogelijk af van Assad, in de eerste plaats om zijn bondgenoot Iran een zware slag toe te brengen.”

Gastheer Irak is erg bezorgd dat er na de val van Assad een conservatief-sunnitisch bewind in Damascus aan de macht komt en neemt een andere positie in, aldus Roelants:

“Welke invloed zou zo’n regime hebben op de sunnitische minderheid in Irak en wat zouden de gevolgen zijn voor de wankele Iraakse veiligheid? Daarom heeft premier Maliki de laatste tijd juist toenadering gezocht tot Assad. Irak kan het zich ook niet permitteren zijn vriend en grootste handelspartner Iran van zich te vervreemden. De hete zomer komt er weer aan en Iran is een belangrijke stroomleverancier aan de ontevreden Iraakse huishoudens die sinds jaar en dag door stroomonderbrekingen worden geplaagd. Meer landen zitten niet op één lijn met de Golfstaten over Syrië: Libanon, Algerije en Egypte nemen een voorzichtiger houding in.”

Geweld in Syrië gaat door ondanks accepteren VN-vredesplan door regime

Hoewel Syrië zich niets zegt te zullen aantrekken van de initiatieven van de Arabische Liga, ging het regime gisteren wel akkoord met het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Het plan stelt onder meer een dagelijkse gevechtsstop van twee uur voor. Dit moet hulpverleners in staat stellen gewonden te evacueren en humanitaire hulp te leveren. Daarnaast moet er een politieke dialoog worden gestart om een oplossing voor het conflict te bewerkstelligen.

Ondanks de acceptatie van het plan door het regime maakten activisten van de oppositie vandaag weer melding van gevechten in Syrië. Het Syrische leger zou in een aantal opstandige steden opnieuw beschietingen hebben uitgevoerd. In Hama zouden opstandelingen van de oppositie niet meer genoeg wapens hebben en de stad ontvluchten. In Rastan, dat nog in handen is van oppositiestrijders, werden volgens activisten drie soldaten van het leger van Assad gedood toen zij de stad probeerden binnen te vallen.