Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Stedelijk Museum Amsterdam open in september - ‘eerder dan verwacht’

Medewerkers betrokken begin maart al het nieuwe kantoorgedeelte, de 'Badkuip', van Het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto NRC Handelsblad / Bram Budel

Het Amsterdamse Stedelijk Museum gaat 23 september dit jaar open. Dat is vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie (pdf) in Amsterdam. De totale renovatiekosten zijn uitgekomen op 127 miljoen euro.

Onze kunstredacteur Birgit Donker was bij de persconferentie:

“De directrice van het museum, Ann Goldstein, is verheugd en heel blij dat het museum weer open is. De openingstentoonstelling over de onlangs overleden Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley stond aanvankelijk gepland voor december. Ze gingen op safe. De opening is nu eerder dan gepland, dus nu hebben ze naast de tentoonstelling in de nieuwbouw, Beyond Imagination, nog een tentoonstelling die ze kunnen laten zien.”

Wat is er allemaal veranderd?

Volgens Donker is het gebouw “enorm veel groter”:

“Het is 30.000 vierkante meter geworden, veel groter dan het was. De oudbouw is gebruikt om de vaste collectie te presenteren. Daardoor is het nu voor het eerst mogelijk de vaste collectie permanent tentoon te stellen. Ook zijn er flexplekken voor de werknemers in plaats van kantoorruimtes.”

De tweede oplevering is eind april, dan is het gebouw klaar voor de inrichting. Op 29 september sluit het Van Gogh Museum haar deuren voor een verbouwing. Dat het Stedelijk een week eerder open gaat geeft de musea aan het Museumplein de gelegenheid toch even een weekje gezamenlijk open te zijn. Dat is ook zo gepland, aldus Donker.

De totale kosten voor de verbouwing van het museum zijn uitgekomen op 27 miljoen euro. Volgens Donker is dat 20 miljoen euro meer dan eerder berekend was. Het museum verwacht 500.000 bezoekers per jaar te trekken. Voor de sluiting in 2004 trok het museum jaarlijks 400.000 bezoekers.

Het museum twitterde het goede nieuws meteen:

Twitter avatar Stedelijk Stedelijk Museum It’s official: Stedelijk Museum Amsterdam opens September 23rd! More info later today. Feel free to share this news with friends & followers

Het Stedelijk Museum, het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland, sloot in 2004 zijn deuren en zou aanvankelijk in 2008 heropenen, maar door fouten en vertragingen bij de bouw schoof die datum steeds verder op.

Onder druk van de politiek heropende het Stedelijk in september 2010 gedeeltelijk, in de gerenoveerde oudbouw, met de tentoonstelling The Temporary Stedelijk, na een korte sluiting gevolgd door Temporary Stedelijk 2. Op dit moment heeft verspreid over de stad Temporary Stedelijk 3 plaats: lezingen en discussies, filmvertoningen, interviews, muziekoptredens, presentaties van kunstenaars en evenementen.

Openingstentoonstelling onzeker door dood kunstenaar Mike Kelley

In een interview in december in deze krant zei de directeur van het Stedelijk, Ann Goldstein, dat haar prioriteit is te vatten in één woord: Open. “Gesloten zijn is een afschuwelijke, ongezonde toestand voor een museum.”

In februari was er weer een klap voor het Stedelijk toen bekend werd dat de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley (1954) dood was aangetroffen in zijn huis in South Pasadena. Volgens de politie heeft de kunstenaar zelfmoord gepleegd. Een expositie van Kelley stond op het programma als openingstentoonstelling van het Stedelijk. Over de voortgang van de expositie werden toen geen mededelingen gedaan.