Sprookje van Apoel Nicosia lijkt voorbij

De club uit Cyprus lijkt uitgeschakeld in de Champions League na een nederlaag tegen Real Madrid. Chelsea versloeg Benfica in de andere kwartfinalewedstrijd.

Het Cypriotische Apoel Nicosia heeft gisteren in de kwartfinale van de Champions League lang standgehouden tegen het grote Real Madrid. Pas diep in de tweede helft boog de club uit Cyprus voor de Spaanse koploper: 0-3. Benzema en Kaká maakten de doelpunten.

Apoel, in 1926 opgericht in een bakkerij, lijkt dan nu toch echt de Champions League te gaan verlaten. De club bereikte als eerste Cypriotische team de kwartfinales. Onderweg schakelde Apoel onder meer Shaktar Donetsk, FC Porto en Olympique Lyon uit.

De opmars van Apoel begon enkele jaren geleden met de komst van voorzitter Foivos Erotokritou. De ondernemer gaf de trainer Ivan Jovanovic enkele seizoenen de tijd om een elftal op te bouwen. En dat betaalde zich uit: Apoel verdiende met de Champions League-deelname dit jaar inmiddels al meer dan haar jaarlijkse begroting (10 miljoen euro). Het voetbal zorgt ook voor economische groei in Nicosia, met stijgende inkomsten voor cafés, restaurants en gokkantoren. Apoel krijgt bestellingen voor merchandising uit Griekenland, Brazilië, Ghana en Canada.

In de andere kwartfinale wist Chelsea het Portugese Benfica te verslaan. Kalou maakte in de 75ste minuut het enige doelpunt. Vanavond worden de andere twee kwartfinalewedstrijden gespeeld. AC Milan neemt het daarin op tegen Barcelona en in Marseille staan Olympique en Bayern München tegenover elkaar. NRC