Romney: Obama buigt voor 'vijand nummer 1'

De Russische president Medvedev is plotseling even in het gewoel van de Amerikaanse verkiezingscampagne beland. En met een paar scherpe soundbites blijkt hij zijn mannetje aardig te staan.

Het begon ermee dat president Obama maandag in Seoul een blunder beging. Zonder te beseffen dat er een microfoon aanstond zei hij tegen Medvedev dat hij na de verkiezingen meer flexibiliteit zou hebben om Rusland tegemoet te komen – het ging over het omstreden Amerikaanse raketschild.

De Republikeinen verweten Obama meteen dat hij geen open kaart speelt met de Amerikaanse kiezer. En Mitt Romney, koploper in de Republikeinse voorverkiezingen, verklaarde op CNN dat Rusland „ongetwijfeld” de grootste vijand van Amerika is, de „number one geopolitical enemy”.

Dat liet Medvedev niet over zijn kant gaan. „Altijd als ik ideologische clichés hoor als ‘vijand nummer 1’ schrik ik daarvan, het ruikt naar Hollywood, en naar voorbije tijden. Ik zou iedere Amerikaanse presidentskandidaat twee dingen willen aanbevelen. Ten eerste: gebruik je hoofd en je verstand als je een positie inneemt, dat kan geen kwaad. En ten tweede: kijk op je horloge, we leven in 2012, niet meer halverwege de jaren zeventig.”

Daarop sloeg Romney weer terug met een artikel voor de website van het tijdschrift Foreign Policy, met de kop ‘Buigen voor het Kremlin’ . Hij noemt daarin de opmerking die Obama in Seoul tegen Medvedev maakte „alarmerend” en het Rusland-beleid van de president „een schandelijk verraad van de beginselen van ons land” . „ Het is niet toevallig dat de heer Medvedev nu druk bezig is mij aan te vallen. De Russen doen duidelijk liever zaken met de huidige bewoner van het Witte Huis.” (Reuters, AP)