Robert M. betuigt uitgebreid spijt in zedenzaak

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft in een hoorzitting uitgebreid spijt betuigd van zijn misdaden. Hij zei dat hij de “enorme pijn” die hij veroorzaakt heeft bij de ouders en kinderen te betreuren en verantwoordelijkheid te willen nemen voor zijn daden.

Politie en pers bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC / Maurice Boyer

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft in een hoorzitting uitgebreid spijt betuigd van zijn misdaden. Hij zei dat hij de “enorme pijn” die hij veroorzaakt heeft bij de ouders en kinderen te betreuren en verantwoordelijkheid te willen nemen voor zijn daden.

De 28-jarige Robert M. zei volgens AT5 spijt te hebben mens te zijn:

“Na tien jaar kon ik niet langer ontkennen dat ik een vloek had. Het spijt me dat ik te laf was om het allemaal te voorkomen. Het is nooit mijn bedoeling geweest mensen pijn te doen, Niemand heeft dit verdiend, niet de kinderen en ook niet de ouders. Ik betreur de pijn die ik heb veroorzaakt. Het spijt me dat ik te laf was om een punt achter mijn leven te zetten, het spijt me dat ik mens ben.”

M. vertelde ook dat het hem spijt dat hij te laf was om een einde aan zijn leven te maken. “Het spijt me dat ik mens ben.” Hij zei zijn verantwoordelijkheid niet te willen ontlopen door smoezen te verzinnen.

Robert M. tijdens jeugd opgenomen geweest in Letland

NRC-redacteur Yasmina Aboutaleb is bij de zitting en zegt dat M. bij aanvang van de zitting de gelegenheid kreeg een verklaring af te leggen:

“Volgens de rechtbankvoorzitter Bauduin voelde M. zich meer op zijn gemak bij een verklaring dan in een dialoog met de rechtbank. M. vertelde over zijn moeilijke jeugd, de ontwikkeling van zijn seksuele geaardheid en het onderdrukken van zijn seksuele gevoelens. Zo is hij in zijn jeugd opgenomen geweest in Letland vanwege suïcidale neigingen. Daar had hij weinig contact met leeftijdsgenoten.”

Volgens Robert M. moeten zijn woorden niet gezien worden als een rechtvaardiging van de feiten of als een smoes.

Eerder woensdag was er onduidelijkheid over of M. wel of geen spijt zou betuigen, toen bleek dat het Openbaar Ministerie in de rechtbank een compilatie van beelden van een politieverhoor wilde tonen om te bewijzen dat hij nauwelijks spijt heeft. Aboutaleb:

“Een woordvoerder van de politie zegt dat M. in de beelden “verschillende emoties” laat zien, die “anders zijn” dan zijn gedrag op de zittingen. Het OM zou van de verklaring van M. laten afhangen of de beelden werden vertoond.”

De Amsterdamse zedenzaak was vandaag voor het eerst weer toegankelijk voor pers en publiek. Sinds afgelopen maandag zijn er alleen zittingen achter gesloten deuren geweest.

Gevoelens Robert M. een vloek

Eerder deze maand zei M. in een verklaring dat zijn gevoelens een vloek waren.
Hoofdverdachte M. heeft seksueel misbruik van 87 heel jonge kinderen bekend. Hij staat deze maand terecht voor het misbruik van 67 kinderen. Zijn echtgenoot Van O. wordt vervolgd voor het medeplegen van het misbruik door M. en het misbruik van een tiener.