Rechter onderzoekt vervolg civiele zaak Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn (achter) verliet maandagavond de rechtbank in Lille, waar hij formeel in beschuldiging gesteld werd van onder andere betrokkenheid aan een georganiseerde bende. Foto AP / Michel Spingler

De rechter in de civiele zaak tegen oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die is aangespannen door kamermeisje Nafissatou Diallo, wil op dit moment de rechtszaak nog niet nietig verklaren. Daarvan probeerden de advocaten van DSK hem vandaag in New York te overtuigen.

Volgens hen genoot de Fransman diplomatieke immuniteit op het moment dat de feiten plaatsvonden, meldt persbureau AP. De beslissing van de rechter in New York betekent dat pas later zal worden besloten of Strauss-Kahn wordt berecht. Zowel de Fransman als Diallo was vandaag niet in de rechtbank aanwezig.

Diallo (33) beschuldigt Strauss-Kahn van verkrachting. Strauss-Kahn (62) stond vorig jaar al terecht voor poging tot verkrachting van Diallo, werkzaam in een hotel in New York, maar de strafzaak werd toen geseponeerd omdat de aanklagers twijfelden aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje. De aanranding in 2003 waarvan een Franse schrijfster Strauss-Kahn vorig jaar beschuldigde, leidde ook niet tot vervolging. Strauss-Kahn bekende, maar de openbare aanklager in Parijs liet de zaak vallen omdat de strafbare feiten verjaard waren.

Op maandag werd de voormalige IMF-topman in staat van beschuldiging gesteld omdat hij wordt verdacht van het inhuren van prostituees, organiseren van orgieën in hotels in Frankrijk en België en betrokkenheid bij een “georganiseerde bende”. Strauss-Kahn ontkent de aantijgingen. Volgens zijn advocaat Richard Malka is zijn cliënt “onschuldig” en heeft de voormalige IMF-chef nooit geweten dat de vrouwen waarmee hij in deze zaak in aanraking kwam “prostituees” waren.

    • Hans Klis