Probleemloos

Eén van de grootste problemen van ons land is dat we geen grote problemen kennen. Onze ziekenhuizen zijn prima, ons rechtssysteem, onze snelwegen, ze zijn excellent. We zijn de zestiende economie wereldwijd. We werden tweede op het WK. We hebben een astronaut die soms naar ons zwaait. Er is hier Joppiesaus voor iedereen. We leven in de best denkbare aller werelden onder een strak blauwe hemel en we houden – blijkt keer op keer uit onderzoek – best veel van Holland. Geen vuiltje, dus.

En dat is een probleem. Want zonder problemen gaat alles mis. Problemen bieden grip, richting, bestaansrecht en emplooi. Zonder problemen zou het Journaal leeg worden en Kamerdebatten zinloos. Als er geen problemen bestaan, zou je ze moeten uitvinden.

Daarom verzinnen we zo graag gevaren om ze vervolgens te kunnen verbieden. Verzinnen we crises om vervolgens ernstig te kunnen kijken. Verzinnen we spoken om er taskforces op los te laten. Politiek is kleiduivenschieten.

En wie de meeste problemen verzint, die wint. Maandag maakte onze Coördinator Terrorismebestrijding bekend dat er „geen majeure wijzigingen” zijn in het dreigingsbeeld, dat dus „beperkt” blijft. Waarop de grootste krant van ons land op de voorpagina kopte: „Alarm om blanke terreurdreiging”. Zaterdag schreef Ramsey Nasr, poëet, acteur, in NRC Weekend dat het grootste gevaar van dit moment de verwoestende morele vrijheid is. Sindsdien stopt men niet zijn stuk te liken. En gisteren stelde D66, ook desperaat op zoek naar iets, het probleem aan de kaak dat je te veel mensen hebt die van elkaar houden en dan gaan trouwen op maandag, de dag dat het gratis is.

Schaduwboksen is het, maar laat ons lekker schaduwboksen. Beter dan echt knokken, toch? En er is geen helderder teken dat verder alles prima gaat.

Alles? Niet alles. Begin deze maand publiceerde het CBS de 207 pagina’s tellende Integrale Veiligheidsmonitor 2011, met verstopt op pagina 40 cijfers over één van de ernstigste verloederingsproblemen in onze wijken. Terreur? Nee. Het morelevacuüm-monster? Nee. Een onrustbarende toename van gratis getrouwden? Ook niet. Nee, het door u meest genoemde probleem is met 29 procent: hondenpoep.

Voilà, een majeure dreiging. Alarm! Eerst dit probleem aanpakken, a.u.b., dan de rest. Want er is een airco stuk in ons all inclusive resort.