Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Parijs, of de stad van de rolstoelvijandigheid

Mari probeert een trapje op te komen met zijn rolstoel in zijn promofilmpje over het leven van een gehandicapte. Beeld: screenshot Vimeo.com

De jonge Nederlandse filmmaker Mari Sanders wilde graag een film maken over gehandicapten en hun strubbelingen. Daarvoor nam hij de proef op de som in de hufterigste anti-rolstoelstad van Europa: Parijs. Dankzij zijn hilarische verwoede pogingen de heuvelachtige straten op te rollen heeft hij nu het budget rond voor ‘Rue des Invalides’.

Je hebt het niet heel makkelijk als gehandicapte in Parijs. En al helemaal niet als je in een rolstoel zit, zo meent Mari. En geen Parijzenaar die ook maar een hand uitsteekt om je - desnoods met rolstoel en al - die rottige trappen van al die metro’s op te helpen. Ok, eentje dan, maar daar blijft het bij.

Mari vindt dat je als gehandicapte je positie in de maatschappij moet leren begrijpen, en gebruiken. Daar wil hij samen met producent Jasper Knol een film over maken. Eén probleem: het budget. Daarom zette hij alvast dit filmpje op Voordekunst.nl, een online platform om kunstprojecten te steunen, om fondsen te werven.

De financiering is inmiddels rond, dus die film komt er. Volgens de makers heeft televisie- en radiopresentator Martin Simek toegezegd een rol in de film te vertolken. Hun ambitie is de film op internationale festivals vertoond te krijgen. Wanneer de film af is, is nog niet bekend.