Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Pardon voor presidentskandidaat Nour - ‘normalisering Egypte’

Opperbevelhebber Hussein Tantawi van de militaire leiding in Egypte heeft oppositieleider Ayman Nour een pardon verleend. Nour zat vier jaar vast vanwege vermeende fraude bij het registeren als presidentskandidaat bij de verkiezingen in 2005.

Hij werd beschuldigd van het vervalsen van handtekeningen op petities tijdens de registratie van zijn kandidatuur. De veroordeling werd destijds beschouwd als een politieke straf van toenmalig president Hosni Mubarak. Nour kwam in 2009 vrij op basis van medische redenen.

Het pardon van de militaire leiding vandaag zorgt er ook voor dat Nour mee kan dingen aan de aanstaande presidentsverkiezingen, zijn rechten om een politiek ambt te hebben zijn hersteld. Nour heeft laten weten mee te zullen doen aan de verkiezingen, maar volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants maakt hij weinig kans. Roelants:

“Het pardon vergroot zijn kansen niet bij de presidentsverkiezingen. Nour is een seculiere politicus. In Egypte hebben de fundamentalisten, islamisten en salafisten momenteel de wind in de rug en worden overal voor gekozen. Daarnaast is hij ook niet zo bekend in het land. Als Nour niet was vastgezet bij de laatste verkiezingen en Mubarak die niet gemanipuleerd had, had hij nog niet voldoende stemmen gehad om gekozen te worden.”

Dat Nour een pardon heeft gekregen is volgens Roelants wel een goed teken voor Egypte. Roelants:

“Het is een klein stapje naar normalisering in Egypte. Maar het is vooral een opsteker voor Nour. Het is voor hem een rehabilitatie, hij krijgt zijn politieke rechten terug. Al zal dat weinig uitmaken voor zijn kansen.”