Overleg bezuinigingen in Catshuis plots afgebroken

De onderhandelingen in het Catshuis zijn vanmiddag voortijdig afgebroken. Volgens een korte mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) „gaan de onderhandelingen door een moeilijke fase”. Het is de eerste keer dat de RVD een inhoudelijke uitspraak doet over de gesprekken.

Volgens bronnen rond de coalitie worden de besprekingen stilgelegd niet om enkele concrete bezuinigingskwesties, maar omdat de wil van de partijen om eruit te komen, in het geding is. De afgelopen dagen werd al duidelijk dat gedoogpartner PVV nauwelijks bereid was tot concessies om de Nederlandse economie te hervormen.

Premier Rutte en de andere onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zouden vandaag de langste onderhandelingssessie sinds het begin van de zogenoemde tussenformatie hebben. Ze begonnen om tien uur vanochtend en zouden maximaal acht uur lang praten. Even na enen vanmiddag liet de Rijksvoorlichtingsdienst per sms aan de pers weten dat de „gesprekken eerder zijn geëindigd”.

Sinds de onderhandelingen om maximaal 15 miljard euro te besparen begonnen, zijn er zo’n vijftien onderhandelingssessies geweest. Die besparingen zijn noodzakelijk om aan de eis van de Europese Commissie te voldoen om volgend jaar een maximaal tekort van 3 procent van het bruto binnenlands product te bereiken.

Volgens bronnen gaan de onderhandelaars nu met hun achterban praten. Ondanks de problemen staat voor morgenochtend weer een bijeenkomst gepland.

De coalitiepartijen waren niet bereikbaar voor commentaar. Hero Brinkman die vorige week uit de PVV stapte en de coalitie blijft gedogen, wil „geen uitlatingen doen over het onderhandelingsproces”. De SGP zegt „dat de onderhandelingen moeizaam gaan, dat hebben we al vaker gehoord”.

D66-leider Alexander Pechtold noemt de gerezen situatie „bijzonder” en wil toelichting van premier Mark Rutte.