Ouders vragen andere officier om schietende agent te vervolgen

De ouders van Michael Koomen, de doodgeschoten 31-jarige amateurvoetballer, willen dat een andere officier van justitie de agent vervolgt die hun zoon ombracht. Het verzoek daartoe heeft hun advocaat gisteren gedaan bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Agent Fred B. schoot Koomen vorig jaar dood bij een opstootje met feestende voetballers op de Spiegelgracht. De ouders deden daarop aangifte wegens moord. Ze vinden nu dat officier Jos van Leijen te lang wacht met de beslissing B. te vervolgen. Volgens hen is Van Leijen niet objectief, omdat hij twaalf jaar bij de politie heeft gewerkt.

Na de dood van Koomen verklaarde B. tegenover de rijksrecherche dat hij was belaagd door een groep dronken jongeren. Hij zou in doodsnood hebben verkeerd en uit lijfsbehoud hebben geschoten. Uit beelden van bewakingscamera’s bleek echter dat B. was geschopt door één jongen. Die is in oktober veroordeeld. Michael Koomen probeerde de ruzie te sussen en werd gedood door een van de vier kogels die de agent afvuurde.

Fred B. (59) blijkt al eerder veroordeeld voor geweld, tegen een geboeide arrestant. Het onderzoek van de rijksrecherche naar diens schietgedrag is inmiddels klaar.

Vorige week kreeg officier van justitie Jos van Leijen de camerabeelden van het incident te zien, laat het Openbaar Ministerie weten. Hij zal die beoordelen en bespreken met de landelijke commissie vuurwapengebruik. Dat is de gebruikelijke procedure, volgens justitie.

Van Leijen beslist niet in zijn eentje over „een eventuele vervolging in een zaak als deze, maar samen met de parketleiding”, aldus het Openbaar Ministerie. Het wijst er tevens op dat Van Leijen al tien jaar weg is bij de politie.

De betrokken officier van justitie doet veel zaken waarbij de rijksrecherche is betrokken. Zo vervolgde hij in 2010 een Amsterdamse motoragent die een vrouw doodreed die overstak op een zebrapad. De strafeis was twee maanden voorwaardelijk; de rechter gaf de motoragent een taakstraf.