Oud-legerchef nieuwe leider belangrijkste Israëlische oppositiepartij

Foto Reuters / Amir Cohen

Een voormalig chef van het Israëlische leger, Shaul Mofaz, is gisteravond verkozen tot de nieuwe leider van de grootste Israëlische oppositiepartij, Kadima. Hij versloeg oud-minister van Buitenlandse Zaken en huidig partijleider Tzipi Livni.

De van oorsprong Iraanse Mofaz kreeg 62 procent van de stemmen tegenover 37 procent voor Livni. Kadima won de parlementsverkiezingen in 2009 en is de grootste partij in het Israëlische parlement, maar ging geen onderdeel uitmaken van een nieuwe coalitie omdat Likud, de partij van premier Benjamin Netanyahu een coalitie met de sociaal-democratische Arbeidspartij en rechts-conservatieve partijen sloot. Mofaz zei in zijn overwinningstoespraak de regering-Netanyahu krachtig te willen bestrijden om “Israël weer op het rechte pad te brengen”.

Mofaz was naast chef van het leger ook minister van Defensie gedurende de meer dan vier jaar durende Palestijnse intifada die in 2000 uitbrak. Hoewel hij vrede met de Palestijnen voorstaat, trad hij als legerleider hard op tegen militante Palestijnse groepen die verantwoordelijk werden gehouden voor zelfmoordaanslagen. Zo werden onder zijn leiding Palestijnse militieleiders geliquideerd en stevige offensieven ingezet.

Vier jaar geleden deed hij een golf van schrik door de oliewereld gaan toen hij verklaarde dat Israël Iran zou aanvallen als Teheran niet stopt met het Iraanse atoomprogramma.
De afgelopen jaren heeft Mofaz zich meer als een staatsman geprofileerd. Hij heeft voorgesteld direct een tijdelijke Palestijnse staat te vestigen en hij hield zich bezig met sociaal-economische problemen en vrouwenrechtenkwesties. Mofaz’ militaire erfenis is echter wel zijn belangrijkste troefkaart nu Israël waarschuwt voor het Iraanse atoomprogramma en zich bedreigd voelt door de onrust in het Midden-Oosten.