Opstelten: strengere regels leden schietverenigingen

Voor schietverenigingen gaan strengere regels gelden. Hiermee wil minister van Veiligheid Ivo Opstelten samen met de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) misbruik van legale schietsportwapens beperken.

Met de strengere regels moeten wapens, zoals die Tristan van der V. in Alphen aan den Rijn gebruikte, in de ban gedaan worden. “Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat een solistische dreiger, ook wel ‘lone wolf’ genoemd, de kans krijgt om zich te trainen in wapengebruik door deelname aan de schietsport”. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Om dat voor elkaar te krijgen zullen nieuwe wapenliefhebbers gefaseerd in aanraking mogen komen met wapens, daarnaast zullen leden van schietverenigingen worden verplicht deel te nemen aan wedstrijden. Opstelten:

‘Aan jonge en onervaren sportschutters worden gefaseerd wapens toegestaan. Zij kunnen niet langer direct in aanraking kunnen komen met alle type wapens, maar moeten de eerste jaren aantonen serieus geïnteresseerd te zijn in het beoefenen van de schietsport, en dat ze hiermee verantwoord om kunnen gaan. Om te onderstrepen dat het bezit van een eigen vuurwapen alleen gerechtvaardigd is als de schietsport actief wordt beoefend, moeten alle sportschutters die een eigen vuurwapen wil bezitten, lid zijn van een vereniging. Ook moeten zij actief aan wedstrijden deelnemen.’