Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Oproep Poolse presentator legde Polenmeldpunt plat’

Een imitatie van Geert Wilders op de Poolse televisie / Screenshot Radio Nederland Wereldomroep
Een imitatie van Geert Wilders op de Poolse televisie / Screenshot Radio Nederland Wereldomroep Een imitatie van Geert Wilders op de Poolse televisie / Screenshot Radio Nederland Wereldomroep

Door een oproep van de Poolse presentator Szymon Majewski heeft het Polenmeldpunt van de PVV maandag uren platgelegen. De tweeënhalf miljoen kijkers van zijn programma surfden volgens het AD massaal naar het online klachtenloket.

In het programma Szymon Live, vergelijkbaar met David Letterman’s Late Show uit de VS, worden grappen gemaakt over het nieuws en sketches gespeeld. Maandag interviewde Majewski Geert Wilders, gespeeld door zichzelf, via een videoverbinding. In de sketch had hij een blonde pruik op en waren op de achtergrond een molen en twee schapen te zien.

Na de sketch riep de presentator op een nep-reactie op het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen achter te laten. Het is niet bekend hoe lang de site onbereikbaar was. Inmiddels is de site volgens het AD vanuit Polen niet meer bereikbaar.

PVV weet van niets

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar wil in de krant niet zeggen of Poolse IP-adressen zijn geblokkeerd. Hij zegt van niets te weten, ook niet van het platleggen. Majewski bedankte gisteren al zijn kijkers.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het zogeheten Polenmeldpunt van de PVV. De motie, waarin werd gesteld dat een hele groep mensen onnodig wordt weggezet, kreeg de steun van alle partijen behalve VVD, PVV en SGP. Ook het vorige week uit de PVV gestapte Kamerlid Hero Brinkman stemde voor.

Premier Rutte (VVD) weigert tot nu toe afstand te nemen van het meldpunt, omdat het een initiatief is van een politieke partij en niet van het kabinet. De Tweede Kamer wil nu per brief van Rutte horen hoe hij met de aangenomen motie zal omgaan.