NRC DeLUXE wordt gemaakt in de ruimte

Vanuit het International Space Station – op vierhonderd kilometer boven de aarde, een plek waar de zon zestien maal per dag opkomt, waar onder en boven niet bestaan en waar geen zwaartekracht heerst – zal ESA-astronaut André Kuipers gastredacteur zijn van een extra nummer van DeLUXE, dat op zaterdag 16 juni verschijnt bij NRC Weekend.

Voor deze eerste ‘out of space’-DeLUXE zal wetenschapsredacteur Margriet van der Heijden de gastredacteur interviewen. Per e-mail communiceert zij met Kuipers over zijn passie voor de bemande ruimtevaart en over zijn zes maanden durende verblijf in de ruimte. Hoe eet je in de ruimte? Hoe blijf je fit? En waar ziet hij naar uit?

Kuipers toont zijn favoriete werkplek aan boord van het ruimtestation. DeLUXE publiceert ook een artikel over de vele tientallen wetenschappelijke onderzoeken die Kuipers en de vijf andere bewoners van het ruimtestation verrichten.

In het nummer ook een artikel over Zvjozdny Gorodok, beter bekend als Sterrenstad, de kunstmatige stad bij Moskou die in het teken van de ruimtevaart staat en waar Kuipers is opgeleid.

En een selectie uit de foto’s die Kuipers vanuit het ISS maakt: unieke opnames van het noorderlicht en van Nederland.