Nieuwe namen: D’Angelo, Brad Mehldau, Jill Scott en veel meer

Singer D'Angelo walks backstage at the VH1 special concert "Men Strike Back" 11 April, 2000, at Madison Square Garden in New York. D'Angelo performed with Tom Jones during the concert. (Electronic Image) AFP PHOTOS Stan HONDA D'Angelo in de studios van VH1 in april 2000. Foto AFP / Stan Honda

Organisator Mojo Concerts heeft, na een al vrolijkstemmende tip van de sluier vorige maand, vandaag meer namen bekend gemaakt voor de aankomende editie van North Sea Jazz. Meest opvallend is de terugkeer van D’Angelo, twaalf jaar na zijn debuut op het festival.

Dit jaar moet het jaar van D’Angelo worden, net als vorig jaar en het jaar daarvoor. De fans wachten al sinds 2000 op een nieuw album van de r’n’b-ster, maar echt echt echt het zou er dit jaar van komen met ‘James River’, de plaat waar Prince zo’n aandeel in zou krijgen. In februari gaf D’Angelo nog drie concerten in Paradiso in Amsterdam, die binnen 24 uur uitverkocht waren. Poprecensent van NRC Hester Carvalho over D’Angelo:

“Na opkomst en teloorgang lijkt het nu tijd voor de wederopstanding van het muzikale talent D’Angelo. En het publiek staat klaar. Toen afgelopen november de twee optredens in Paradiso werden aangekondigd, waren de kaarten in enkele minuten uitverkocht.

De laatste berichten over de nieuwe cd zijn afkomstig van drummer Ahmir ‘?uestlove’ Thompson, die al tien jaar bij het project betrokken is. Hij zegt dat de cd die ‘James River’ zal heten, voor 97 procent klaar is en het in zich heeft om de ‘zwarte versie van Smile te worden’. Die verwijzing naar het Beach Boys-album is complimenteus en vilein tegelijk; Smile is immers beroemd om zijn legendarische liedjes, maar ook omdat het meer dan dertig jaar duurde voor hij voltooid was.”

D’Angelo in Paradiso:

Luister naar Voodoo, van D’Angelo op Spotify

Brad Mehldau met trio naar NSJ

Naast D’Angelo komt nog een in Nederland rap uitverkopende artiest naar NSJ, Brad Mehldau. Met zijn trio stond hij vorige maand in het Rotterdamse Lantaren/Venster en vier keer in het Amsterdamse Bimhuis - ook binnen no-time uitverkocht. De pianist is de onbetwiste spits in de eredivisie van de jazz. In Rotterdam bleek hij, zo zag ook ondergetekende, topfit. NRC’s jazzrecensent Amanday Kuyper schreef over dat optreden:

“Op diverse niveaus ontdoet hij hedendaagse popnummers en jazzstandards van hun oorspronkelijke vorm. De rafels hangen erbij, maar nooit zomaar. Het is een zoektocht naar perfectie die hij over de hele breedte van het klavier uitvoert - van strak naar weerbarstig.

Het Brad Mehldau Trio is uitgegroeid tot maatgever binnen de jazztrio’s: Mehldaus lyriek en parelende precisie naast het geraffineerde tegengas van de ritmesectie. Maar juist ook het introspectieve deel tegen het einde van het concert was boeiend. Juist omdat Mehldaus elegante modernisme zich helemaal liet uitdagen tot verdieping.”

Luister naar Live, van Brad Mehldau Trio op Spotify

Met hen bevestigd: Michael Kiwanuka, George Benson, Rufus Wainwright and Band, Jill Scott, Joe Bonamassa (‘an acoustic evening with’), Ron Carter & ‘the Golden Striker Trio’, Aloe Blacc, Fourplay, Rudder, Lianne La Havas, Rodrigo y Gabriela & C.U.B.A., Monty Alexander en Esma & Amazing Roma from Macedonia.

Luister naar Home Again, van Micheal Kiwanuka op Spotify
Luister naar Area 52, van Rodrigo y Gabriela op Spotify
Luister naar Beautifully Human, van Jill Scott op Spotify

Programma tot nu toe

Het is nog even wachten tot eind april voordat de volledige line-up en het tijdschema bekend worden gemaakt, meldt Mojo. Voorlopig ziet het programma er zo uit:

Vrijdag 6 juli
Van Morrison, Michael Kiwanuka, Melody Gardot, Spectrum Road (Jack Bruce, John Medeski, Cindy Blackman and Vernon Reid), Robert Glasper Experiment, Gregory Porter, Joe Lovano-Dave Douglas Quintet, Jill Scott, Ron Carter “the Golden Striker Trio”, Esma & Amazing Roma from Macedonia.

Nachtconcert 6 juli
Aanvang 00.30 uur: Lenny Kravitz.

Zaterdag 7 juli
David Murray Blues Big Band featuring Macy Gray, Ahmad Jamal, Pat Metheny Unity Band, PRISM (Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn, Eric Harland), Hugh Laurie, Fourplay, Rodrigo y Gabriela and C.U.B.A., George Benson, Rufus Wainwright and Band, Rudder.

Zondag 8 juli
Tony Bennett, D’Angelo, Amos Lee, Janelle Monáe, Hiromi Trio featuring Anthony Jackson and Simon Phillips, The Kyteman Orchestra, Wayne Shorter Quartet, McCoy Tyner Trio with Ravi Coltrane, Brad Mehldau Trio, Monty Alexander, Joe Bonamassa Acoustic Band (“an acoustic evening with”), Aloe Blacc, Lianne La Havas.