Nieuw fragment uit Wallaces postume ‘The Pale King’ vrijgegeven

In een nog te verschijnen paperbackeditie van The Pale King, de vorig jaar verschenen postume roman van de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace (1962-2008), zijn enkele nieuwe fragmenten toegevoegd. Dat meldt The Millions. De fragmenten zijn in een ’Reading Guide’, achterin het boek, opgenomen.

Het viel de auteur van de blog direct op, de zin ‘With Four Previously Unpublished Scenes’ die bovenaan de cover van het boek staat. Er werd contact opgenomen met uitgever Little, Brown. Zowaar kregen ze een eerste fragment overhandigd en dat fragment is nu op de site van The Millions te lezen.

Na het lezen van het fragment geeft de auteur van The Millions aan een vermoeden te hebben waarom het in eerste instantie uit Wallaces roman is weggelaten. Het blijkt vooral extra context te bieden, maar correspondeert volgens de auteur verder niet heel goed met de rest van de roman. In de nieuwe paperbackeditie van The Pale King, zullen de scenes terug te vinden zijn in een ‘Reading Guide’, achterin de roman.

The Pale King verscheen in april vorig jaar in Nederland. Het werd samengesteld uit de nagelaten notities die zijn vrouw Karen Green na Wallaces zelfmoord in september 2008 op zijn computer en bureau aantrof. Wallace heeft meer dan 10 jaar aan The Pale King gewerkt, een gedetailleerde roman over sleur en saaiheid in een Amerikaanse belastingskantoor. Yra van Dijk (Boeken, 14.04.11) omschreef The Pale King als: 

‘Een roman over niets – dat roept niet het realisme van Balzac in geheugen, maar le livre sur rien waar Gustave Flaubert naar streefde. Net zomin als de Franse meester is Wallace daar helemaal in geslaagd, maar de grandioze gooi die hij er in The Pale King naar doet, zet hem wel bij in het pantheon der groten.’