‘Murdoch schuldig aan sabotage bij tv-concurrenten’

News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, ligt opnieuw onder vuur na berichten dat het concurrenten op de Australische en Britse markt voor betaaltelevisie stelselmatig heeft gesaboteerd.

Murdoch was vorig jaar gedwongen News of the World, zijn grootste Britse krant, te sluiten toen uitkwam dat het blad op grote schaal bekende Britten had afgeluisterd en politiemensen had omgekocht.

De zakenkrant Australian Financial Review schreef gisteren dat softwarebedrijf NDS, toen nog eigendom van News Corp, eind jaren negentighackers had ingehuurd om de smartcards van News Corps Australische rivalen te kraken. Hun betaalkanalen konden vervolgens gratis bekeken worden. De krant zegt dit te ontlenen aan zich te baseren op 14.000 e-mails op de computer van Ray Adams, hoofd veiligheidszaken van de Britse tak van NDS en voormalig politieman.

Bedrijven als Austar en Opus zouden door de piraterij zeker 40 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen. News Corp probeerde vervolgens om zijn verzwakte rivalen over te nemen. Een bod van Foxtel, waarvan News Corp aandeelhouder is, op Austar wacht momenteel op goedkeuring van de Australische autoriteiten.

Een dag eerder berichtte het BBC-programma Panorama dat NDS de smartcards van OnDigital had gekraakt. OnDigital, eigendom van mediabedrijf ITV, leverde digitale televisie via de ether (‘Digitenne’) en verloor in 2002 de concurrentieslag met de satellietkanalen van Murdochs BSkyB. Eerder had News Corp geprobeerd OnDigital te kopen.

Ook de BBC baseert zich op de e-mails van Ray Adams van NDS.

NDS ontkent het kraken van de smartcards niet, maar zegt dat de informatie alleen voor „analyse” gebruikt is. „NDS gebruikt zijn contacten in de industrie om zowel hackers als piraten te kunnen volgen en onderscheppen. Dit is noch illegaal noch onethisch”, aldus een persverklaring van de NDS na de BBC-uitzending.

Britse en Australische parlementsleden willen nu onderzoek naar de activiteiten van NDS en News Corp. Mede-eigenaar Permira en News Corp verkochten NDS begin dit jaar voor 5 miljard dollar aan het Amerikaanse Cisco Systems.