Maagverkleining geneest suikerziekte

Een maagverkleinende operatie is een goede therapie tegen diabetes type 2. Dat staat in twee artikelen die The New England Journal of Medicine eergisteren online publiceerde. In een apart commentaar staat: „Diabetes type 2 was het domein van de arts, maar chirurgen lijken nu betere resultaten te kunnen claimen.” De comentator concludeert dat maagverkleining niet langer als het ‘laatste redmiddel’ moet worden gezien.

Diabetes type 2 heette vroeger simpelweg ouderdomsdiabetes, omdat het vooral een ziekte van 60-plussers was. Het ‘type 2’ onderscheidde deze vorm van suikerziekte van diabetes type 1 die vaak al bij kinderen ontstaat, doordat het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier vernietigt.

In dit decennium van de vetzuchtepidemie krijgen echter steeds meer te dikke jonge mensen ook ‘ouderdomsdiabetes’. Om het veroordelende ‘vetzuchtdiabetes’ te vermijden, komt de neutrale term diabetes type 2 in zwang. De ziekte ontstaat doordat de gevulde vetcellen signaalstoffen afscheiden die de normale vet- en suikerstofwisseling verstoren.

In het begin van diabetes type 2 produceert de alvleesklier vaak meer insuline dan nodig is, doordat de spier- en levercellen niet meer goed reageren op het signaal van dit hormoon om suiker uit het bloed binnen laten. Er zijn medicijnen die dat proces proberen te herstellen. Als de ziekte lang duurt gaat de insulineproductie vaak verloren en moeten patiënten alsnog insuline spuiten. Veel van de beschikbare medicatie heeft als vervelende bijwerking dat de patiënten er nog dikker van worden.

Diabetes-type-2-patiënten die vermageren kunnen met minder medicijnen toe, of genezen zelfs van hun suikerziekte. Na een maagverkleining vallen te dikke mensen soms tientallen kilo’s af, als ze tenminste hun leefstijl goed aan hun kleinere maaginhoud aanpassen. Het is dus niet vreemd dat door zo’n operatie ook de diabetes afneemt. Maar het moest nog wel bewezen worden.

In beide nu gepubliceerde onderzoeken is een maagverkleining vergeleken met medicinale therapie. Na twee jaar was de diabetes bij meer dan driekwart van de geopereerde patiënten verdwenen. Zij hoefden geen diabetesmedicijnen meer te slikken. In de groep mensen die medicijnen kregen lukte dat bij niemand. Wel konden ook die mensen met minder medicijnen toe.