Leers maakt nieuwe afspraken met Angola over asielbeleid

Den Haag : 27 oktober 2011 Minister Leers tijdens het Mauro-debat. foto © Roel Rozenburg Angolese asielzoekers die vrijwillig teruggaan naar hun vaderland, krijgen financiële en materiële hulp van Nederland. Op die manier moeten ze een nieuw bestaan opbouwen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers heeft daar afspraken over gemaakt met de Angolese regering. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verstrekken van reispapieren door Angola, zowel bij vrijwillige als gedwongen terugkeer. Daarbij werd speciaal gekeken naar situaties waarin minderjarige Angolese vreemdelingen en Angolezen die als kind naar Nederland kwamen maar inmiddels 18 jaar of ouder zijn, terug naar hun vaderland moeten. Vorig jaar ontstond grote ophef over de terugkeer van de Angolese Mauro. Hij werd in eerste instantie uitgezet maar mag voorlopig toch blijven op een studievisum. Immigratie-minister Gerd Leers in de tweede Kamer tijdens het Mauro-debat op 27 oktober 2011. Foto NRC / Roel Rozenburg

Angolese asielzoekers die vrijwillig teruggaan naar hun vaderland, krijgen financiële en materiële hulp van Nederland. Op die manier moeten ze een nieuw bestaan opbouwen.

Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers afgesproken met de Angolese regering, meldt persbureau Novum. Ook zijn er afspraken gemaakt over het verstrekken van reispapieren door Angola, zowel bij vrijwillige als gedwongen terugkeer. Daarbij werd speciaal gekeken naar situaties waarin minderjarige Angolese vreemdelingen en Angolezen die als kind naar Nederland kwamen maar inmiddels 18 jaar of ouder zijn, terug naar hun vaderland moeten.

Vorig jaar ontstond grote ophef over de terugkeer van de Angolese Mauro. Hij werd in eerste instantie uitgezet maar mag voorlopig toch blijven op een studievisum.

Een fragment uit Pauw en Witteman met Mauro:

Mauro woonde al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg maar moest terug naar Angola. Leers wilde echter geen uitzondering maken voor de asielzoeker omdat hij van mening was dat anderen zich in een ergere positie bevinden. Het CDA kwam na een intern conflict tot de conclusie dat Mauro geen asiel kon krijgen, maar wel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Normaal gesproken moet dat in het land van herkomst.