Kortkolom binnenland

Senaat boos vanwege wegblijven Rosenthal

Den Haag. Voorzitter Fred de Graaf (VVD) van de Eerste Kamer heeft gisteren in een kritische brief aan zijn partijgenoten premier Rutte en minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zijn ongenoegen geuit over het wegblijven van Rosenthal deze week uit de Eerste Kamer. „Deze gang van zaken is niet voor herhaling vatbaar”, schrijft De Graaf. Een debat in de senaat moest voor een tweede keer worden uitgesteld omdat Rosenthal de premier in Zuid-Korea verving. Het heeft De Graaf „zeer gestoord” dat de reis van Rosenthal direct nadat de senaat was geïnformeerd in een persbericht werd gemeld. „Hiermee is de Eerste Kamer volledig gepasseerd, hetgeen niet aanvaardbaar is.” (NRC)

Mbo-opleidingen van vier naar drie jaar

Rotterdam. De meeste van de ruim zeshonderd mbo-opleidingen kunnen worden ingekort, van vier naar drie jaar. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) heeft een advies hiertoe van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven overgenomen en vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een kortere studieduur zou meer leerlingen trekken en een hoger slagingspercentage garanderen, en daarmee tekorten op de arbeidsmarkt tegengaan. Als de Kamer instemt met het voorstel, worden ingekorte opleidingen in augustus 2014 ingevoerd. (NRC)

Miljoen voor in Libië gemartelde arts

Den Haag. Een in Nederland wonende Palestijnse dokter die acht jaar in Libië werd vastgehouden heeft daarvoor een miljoen euro compensatie toegewezen gekregen, te betalen door Libië. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren bepaald. Ashraf al-Hazouz en vijf Bulgaarse verpleegsters werden in Libië veroordeeld tot de doodstraf voor het opzettelijk besmetten van honderden kinderen met hiv. Bekentenissen zouden zijn afgedwongen door marteling. Hun straf werd omgezet in levenslang. Later werden ze aan Bulgarije overgedragen. (Novum/AP)

F-16’s gooien bommen in Afghanistan

Rotterdam. Twee Nederlandse F-16’s hebben zaterdag opstandelingen gebombardeerd die een Italiaanse legerbasis in het westen van Afghanistan aanvielen. Dat maakte Defensie gisteren bekend. Bij de aanval op de basis kwam één Italiaanse militair om het leven. Het is onbekend of er slachtoffers vielen door de Nederlandse inzet. Nederland heeft vier F-16’s gestationeerd op de luchtmachtbasis in Mazar-i-Sharif, bedoeld om de politietrainingsmissie in Kunduz te ondersteunen. (NRC)