Kort nieuws Buitenland

Gingrich bezuinigt op team voorverkiezingen

Washington. Newt Gingrich ontslaat eenderde van zijn campagnepersoneel. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kampt met financieringsproblemen. De maatregel wordt gezien als een laatste redmiddel om zijn campagne in leven te houden tot de Republikeinse conferentie in Tampa van 27 augustus dit jaar. Gingrich hoopt erop dat hij in Tampa alsnog tot de Republikeinse presidentskandidaat zal worden verkozen door de algemene vergadering, ook al ligt hij ver achter in de voorverkiezingen. Gingrich heeft 135 gedelegeerden achter zich, Mitt Romney staat op 568. (AP)

Al-Jazeera zendt video Merah niet uit

Parijs. De nieuwszender Al-Jazeera uit Qatar zal de video waarop Mohammed Merah heeft vastgelegd hoe hij drie soldaten, drie joodse kinderen en een rabbi doodschiet, niet uitzenden. President Sarkozy en familieleden van de slachtoffers hadden daarom verzocht. Andere media krijgen geen inzage in de video, die op een usb-stick met een bijgaande brief is bezorgd bij het Parijse filiaal van de nieuwszender. In het bijgaande briefje, geschreven in louter hoofdletters, staat dat de moorden zijn gepleegd namens Al-Qaeda. (AP)

Stap naar akkoord VS over passagiersdata

Brussel. De Commissie Burgerrechten van het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met de overdacht van persoonsgegevens van mensen die vanuit Europa naar de VS vliegen. Een stemming hierover in het parlement wordt medio april verwacht. De commissie was verdeeld. De Nederlandse rapporteur Sophie in ’t Veld zei dat dit de ernstige bedenkingen laat zien tegen het akkoord. „De VS hebben echter erg duidelijk gemaakt dat een nee-stem zou worden beantwoord met het opschorten van het reizen zonder visum naar de VS. Veel collega’s wilden dit offer niet maken.” (NRC)

Saoedische diplomaat ontvoerd in Jemen

Sana’a. Gewapende mannen hebben vandaag de Saoedische plaatsvervangend consul ontvoerd bij zijn woning in de Zuid-Jemenitische havenstad Aden. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen bekendgemaakt. De veiligheid in Aden en Zuid-Jemen is verminderd door de machtsstrijd tussen (ex-)president Saleh en de oppositie. In Zuid-Jemen is de regionale Al-Qaeda-organisatie, een fusie van Jemenitische en Saoedische extremisten, opgerukt. (Reuters, AFP)