Jorge Zorreguieta is toch niet onschendbaar?

Jorge Zorreguieta is toch niet onschendbaar?

In Argentinië werd afgelopen week de staatsgreep van Jorge Videla herdacht. Hierbij zijn dertigduizend mensen verdwenen. In dezelfde week besloot het Openbaar Ministerie om Jorge Zorreguieta niet te vervolgen voor zijn rol in deze geschiedenis. Als medeklager in de aangifte tegen Zorreguieta ben ik teleurgesteld.

In 2010 werd Julio Poch met medewerking van Nederland uitgeleverd aan Argentinië. Hij was piloot onder het regime waarin Zorreguieta een van de hoogste functies bekleedde. Waarom wordt een piloot wel opgepakt en een van zijn hoogste bazen niet? Het OM stelt dat „uitvoerder” Poch bloed aan zijn handen heeft en „beleidsmaker” Zorreguieta niet. Zorreguieta heeft letterlijk wellicht schone handen, maar figuurlijk absoluut niet. Hij was medebedenker van het systeem dat Poch zou hebben uitgevoerd.

Klassenjustitie, zegt mijn omgeving. De band met het koningshuis maakt Zorreguieta onschendbaar. Ik wil dit niet geloven, maar vraag me sterk af welke waarde het gelijkheidsbeginsel heeft als het gaat om het koningshuis.