Hooggerechtshof worstelt komende maanden met oordeel Obamacare

Caption: Supporters of health care reform stand in front of the Supreme Court in Washington, Wednesday, March 28, 2012, on the final day of arguments regarding the health care law signed by President Barack Obama. (AP Photo/Charles Dharapak) Aanhangers van Obamacare demonstreerden vandaag, net als tegenstanders van de wet voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington. AP / Charles Dharapak

Het Amerikaanse Hooggerechtshof worstelt na drie dagen van hoorzittingen over de omstreden zorgwet van president Barack Obama. De afgelopen dagen is geprobeerd de grondwettelijke basis van het nieuwe zorgstelsel te toetsen. Vanavond komen de negen rechters vermoedelijk nog niet tot een consensus.

Dat meldt persbureau Reuters. De uitkomst van de driedaagse hoorzitting ervan zal een belangrijke rol spelen bij Obama’s gooi naar herverkiezing in november. In juni wordt een definitieve uitspraak verwacht in de zaak. Vanavond staat nog een laatste sessie van een uur op het programma waarin de zorgwet van Obama wordt besproken.

Lees hier het liveblog van het buitenlandblog van The New York Times van de laatste zittingsdag.

Vier liberale rechters lieten weten sceptisch te staan tegenover het omverwerpen van de zogeheten Obamacare, omdat er honderden bepalingen in de wet staan die de stijging van ziektekosten moeten afremmen en de dekking van verzekerden vergroot. De conservatie rechters maken zich zorgen over de risico’s die ziektekostenverzekeraars lopen door de nieuwe wet, omdat de kosten die de instroom van miljoenen gezonde Amerikanen zeer groot zullen zijn.

Twee jaar geleden ging het congres akkoord met Obama’s hervorming van het zorgstelsel, het belangrijkste binnenlandse project van zijn eerste termijn. Het wordt geleidelijk ingevoerd (al zou een eventuele Republikeinse president het alsnog naar de prullenbak kunnen verwijzen). Het stelsel garandeert dat iedere Amerikaan een zorgverzekering krijgt. Nu is een groot deel van de bevolking (in 2010 ruim 16 procent) onderverzekerd.

De kosten die met de hervorming gepaard gaan, zoals subsidie voor wie te weinig verdient om een verzekering te betalen, worden gehaald uit hogere belastingen voor de topinkomens. Er is echter veel verzet tegen de wet. Republikeinen zijn tegen omdat het Witte Huis zich niet zo verregaand met het leven van de gewone Amerikaan zou moeten bemoeien. Burgers die zich niet verzekeren voor 2014 krijgen daarna een boete.