‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Een in burka geklede Afghaanse vrouw in de noordwestelijke stad Herat. Foto AFP / Aref Karimi

Honderden Afghaanse vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld of verkrachting worden als criminelen vastgehouden in gevangenissen. Dat staat in een rapport over de positie van vrouwen in Afghanistan dat Human Rights Watch vanochtend heeft gepubliceerd.

In het rapport van de mensenrechtenorganisatie staat dat zo’n vierhonderd Afghaanse vrouwen en meisjes in de cel zitten voor misdrijven die met het schenden van de eerbaarheid van doen hebben. De vrouwen zijn vastgezet voor zaken als het weglopen uit huis en seks buiten het huwelijk. In werkelijkheid zijn deze vrouwen volgens Human Rights Watch slachtoffers van huiselijk geweld, verkrachting of gedwongen prostitutie. Slachtoffers als verkrachte vrouwen worden in Afghanistan echter dikwijls beschuldigd van overspel omdat zij de familie-eer zouden hebben geschonden.

‘Regering-Karzai moet einde maken aan discriminatoire praktijken’

De directeur van Human Rights Watch, Kenneth Roth, zegt in het rapport dat hij de bevindingen van zijn organisatie “schokkend” vindt:

“Het is schokkend dat tien jaar na het omverwerpen van de Talibaan vrouwen en meisjes nog altijd vastgezet worden voor het ontvluchten van huiselijk geweld en gedwongen huwelijken. Niemand zou moeten worden opgesloten voor het ontvluchten van een gevaarlijke situatie.”

Human Rights Watch roept de regering van president Karzai op om een einde te maken aan de “discriminatoire” praktijken, die volgens de organisatie in strijd zijn met het internationaal recht. Ook zouden de westerse bondgenoten van Afghanistan de regering van Karzai meer onder druk moeten zetten om de vrouwenrechten in het land te respecteren.