Hilariteit op Poolse tv over Polenmeldpunt PVV

Wie een dringende klacht tegen Polen wilde indienen, had even pech. De website van de PVV waar melding gemaakt kan worden van overlast van Midden- en Oost-Europeanen, lag maandagavond plat. Dat kwam door een oproep in het Poolse satirische tv-programma Szymon Live.

Dat programma, vergelijkbaar met het Nederlandse Kopspijkers, wordt gepresenteerd door de Poolse komiek Szymon Majewski. Hij riep zijn naar schatting 2,5 miljoen kijkers op massaal de PVV-website te bezoeken.

De Nederlander Rinke Rooyens produceert en regisseert Szymon Live en zegt nu verrast te zijn over het succes van de actie. „Het lukte al tijdens de uitzending om te website plat te leggen.”

De PVV wilde vanochtend niet reageren op de oproep van de grootste commerciële zender van Polen. Vorige week werd in Szymon Live ook al aandacht besteed aan de partij. Toen deed Rooyens, getooid met blonde pruik, zich voor als Geert Wilders met op de achtergrond een molen en een paar schapen op een dijk. Zijn eerste woorden – „goeie avond” – leidden direct al tot hilariteit bij het in de studio aanwezige publiek. Het Poolse woord ‘chuje’, dat wordt uitgesproken als ‘goeie’, betekent ‘lul’.

Daarna zei de nep-Wilders: „Het is niet zo dat ik Polen haat die in Nederland werken, ik haat alle Polen.” Ten slotte wordt hij door een Poolse agent omvergelopen. De agent zegt dan: „Op de grond, op de grond, op de Poolse grond, schoft.”

In Polen is ophef ontstaan over het meldpunt, dat als beledigend wordt ervaren. Ook in Nederland wordt de site al sinds de lancering in februari bekritiseerd. Gisteren werd in de Tweede Kamer een motie van D66 aangenomen die het meldpunt tegen overlast van Midden- en Oost-Europeanen afkeurt.

Het CDA en ex-PVV’er Hero Brinkman stemden voor de motie, en dus tegen de site. De VVD en stille gedoger SGP keurden de motie af.

De in Polen woonachtige tv-producent Rooyens vindt het „te gek” dat een motie tegen het meldpunt in de Kamer is aangenomen. „Misschien leuk voor de uitzending van volgende week.”