Hier de eerste beelden van Cameron op het diepste punt van de aarde

Crews continue in-water testing of the Deepsea Challenger submersible that explorer and "Titanic" filmmaker James Cameron will pilot to the bottom of the Mariana Trench, in Australia in this handout photo released to Reuters March 25, 2012. The submersible is the centerpiece of the Deepsea Challenge, a joint scientific project by Cameron, the National Geographic Society and Rolex to conduct deep-ocean research. Cameron reached the "Challenger Deep," the lowest point of the Mariana Trench, shortly before 8 a.m. local time Monday (6 p.m. EDT on Sunday). The depth was recorded at 35,756 feet (10,898 m). In his specially designed submersible Deepsea Challenger, Cameron plans to spend up to six hours on the Pacific Ocean seafloor, collecting samples for scientific research. REUTERS/National Geographic/Mark Thiessen/Handout (AUSTRALIA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY MARITIME SOCIETY ENTERTAINMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Crews continue in-water testing of the Deepsea Challenger submersible that explorer and "Titanic" filmmaker James Cameron will pilot to the bottom of the Mariana Trench, in Australia in this handout photo released to Reuters March 25, 2012. The submersible is the centerpiece of the Deepsea Challenge, a joint scientific project by Cameron, the National Geographic Society and Rolex to conduct deep-ocean research. Cameron reached the "Challenger Deep," the lowest point of the Mariana Trench, shortly before 8 a.m. local time Monday (6 p.m. EDT on Sunday). The depth was recorded at 35,756 feet (10,898 m). In his specially designed submersible Deepsea Challenger, Cameron plans to spend up to six hours on the Pacific Ocean seafloor, collecting samples for scientific research. REUTERS/National Geographic/Mark Thiessen/Handout (AUSTRALIA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY MARITIME SOCIETY ENTERTAINMENT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Hierin dook James Cameron naar bijna elf kilometer diepte in de Grote Oceaan. Foto Reuters / Mark Thiessen

Challenger Deep, ‘s werelds diepste punt in de aarde ziet eruit als een verlaten maanlandschap. Zo omschrijft de Canadese regisseur James Cameron de plek in de Marianentrog - “ter grootte van vijftig keer de Grand Canyon” - in de Grote Oceaan op bijna elf kilometer diepte.

Maandag dook hij met een speciale duikboot naar deze “totaal andere planeet” en werd daarmee de eerste mens sinds 1960 die de poging waagde.

Twitter avatar JimCameron James Cameron Back from trip to deepest pl on Earth -#oceans hadal zone.Puts a new spin on “to hell and back”. Good to see the sunshine. #deepseachallenge

“Ik voelde volledige isolatie van de hele mensheid. [...] Het is heel anders dan wat je er van voorstelt. Je moet er doorheen gaan en het echt ervaren.”

‘Er zwemmen vissen zonder ogen’

Cameron maakte de duik voor een documentaire Deep Sea Challenge van National Geographic over het leven op de oceaanbodem. De filmmaker wilde kijken of er zo diep ook vissen zwemmen. Het antwoord is ja. Het zijn vissen die zich geheel hebben aangepast aan de hoge druk op deze extreme diepte. Sommige dieren hebben volgens Cameron niet eens ogen.

Een keer eerder, in 1960, doken Don Walsh en Jacques Piccard naar de Marianentrog, maar zij konden weinig zien omdat hun onderzeeboot zand op de bodem losmaakte.

Twitter avatar JimCameron James Cameron Incredible that 7yrs ago a research trip to Challenger Deep was impossible.Our #deepseachallenge team built a sub for a new exploration era