Gingrich geeft niet op en zet alles op partijconventie

Gingrich gaat zich richten op Obama en hoopt dat Romney en Santorum elkaar blijven bestrijden. Foto AP / Gerald Herbert

Newt Gingrich laat de republikeinse voorverkiezingen voor wat ze zijn en richt zich vanaf nu volledig op de partijconventie in augustus. De ogenschijnlijk inmiddels kansloze kandidaat heeft zich derhalve ontdaan van een derde van zijn promotieteam, inclusief campagneleider Michael Krull.

De wijziging van strategie komt voort uit het besef dat reeds heerst bij Gingrich dat hij nooit meer genoeg kiesmannen gaat winnen vóór de partijconventie. De voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gelooft echter ook niet dat favoriet Mitt Romney erin slaagt voor die tijd het kandidaatschap binnen te slepen. “We gaan ons richten op een campagne die ons naar Obama brengt.”

De wil is groter dan de bankrekening

Op de partijconventie moet een van de kandidaten een meerderheid van de 2.286 kiesmannen voor zich hebben gewonnen tijdens de voorverkiezingen. Lukt het ook Romney niet dat te bewerkstelligen, zullen op de conventie zelf stemmen gewonnen moeten worden.

De koerswijziging is volgens het kamp-Gingrich mede ingegeven door de financiële situatie. In het laatste rapport van vorige maand werd gerept van 1,54 miljoen dollar in kas, maar schulden ter waarde van 1,55 miljoen. Het feit dat Gingrich niet stopt geeft aan dat zijn wil om te slagen groter is dan zijn gehoor voor geldproblemen en gemor binnen de partij.

Slecht voor Santorum, beter voor Romney

Gingrich won voor het laatst een voorverkiezing op 6 maart. De druk van binnen de partij op hem om zich terug te trekken wordt alsmaar groter. Rick Santorum, die dichter op Romney staat, zou er bij gebaat zijn als hij als het enige alternatief overblijft voor evangelische en Tea Party-Republikeinen. Die zien niets in de gematigde Romney, schreef NRC Handelsblad onlangs.

Maar Newt Gingrich is dus vooralsnog helemaal niet van plan is zijn campagne te staken. De conservatieve stem blijft zo verdeeld. Romney voerde eerst fel campagne tegen Gingrich, maar inmiddels profiteert hij ervan dat het voormalige Congreslid in de race blijft. Om te winnen van Obama heeft Romney ook hun stem nodig.