Financial Times zegt samenwerking met A.H.J. Dautzenberg op

Het Britse mediaconcern Financial Times Ltd. heeft de samenwerking met de Nederlandse schrijver en journalist A.H.J. Dautzenberg opgezegd omdat hij lid is geweest van Vereniging Martijn. Dautzenberg had zich afgelopen jaar aangesloten bij de vereniging voor pedoseksuelen, omdat hij de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging wilde verdedigen. Dautzenberg is naast schrijver ook bedrijfseconoom

Nederland, Tilburg, 31-12-10 Anton Dautzenberg. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Tilburg, 31-12-10 Anton Dautzenberg. © Foto Merlin Daleman A.H.J. Dautzenberg. Foto Merlin Daleman

Het Britse mediaconcern Financial Times Ltd. heeft de samenwerking met de Nederlandse schrijver en journalist A.H.J. Dautzenberg opgezegd omdat hij lid is geweest van Vereniging Martijn.

Dautzenberg had zich afgelopen jaar aangesloten bij de vereniging voor pedoseksuelen, omdat hij de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging wilde verdedigen. Dautzenberg is naast schrijver ook bedrijfseconoom en levert samen met een compagnon al enkele jaren geregeld bijdragen aan Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws, een publicatie van FT gericht op de Nederlandse markt. Deze maand werd de samenwerking opgezegd.

Dautzenberg en zijn compagnon ontvingen begin vorige week een brief van de FT met een toelichting. „De reden voor het stopzetten is het feit dat de heer Dautzenberg steun verleent aan en werkt voor Vereniging Martijn”, aldus de hoofdredacteur van FT Asset Management Eduardo Llull. „Een verdere samenwerking is in dat licht bezien totaal ongepast.”

Volgens de schrijver is de directe aanleiding voor het beëindigen van de samenwerking een klacht van een Nederlands pensioenfonds over de bijdragen van het duo. Dautzenberg: „Er is iets geks aan de hand als een pensioenfonds een hoofdredacteur van een onafhankelijk medium zo ver krijgt om twee van zijn medewerkers af te stoten. Kennelijk hadden ze de advertenties te hard nodig.” Om welk pensioenfonds het gaat wil Dautzenberg niet kwijt. De bijdragen voor FT vormde vijftig procent van de inkomsten van zijn tekstbureau, zegt hij desgevraagd.

Hoofdredacteur Anke Claassen van Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws wil niet reageren op de kwestie en verwijst naar de afdeling voorlichting van de FT. De verantwoordelijke voorlichter in Londen bevestigt dat de brief is verstuurd, maar zegt „nooit commentaar te geven op individuele gevallen”.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de Vereniging Martijn pedoseksualiteit verheerlijkt en vergoelijkt. Op 16 mei besluit een civiele rechter in Assen of Vereniging Martijn wordt verboden.