Explosiegevaar platform Total

Het productieplatform in de Noordzee dat vanwege een gaslek is ontruimd, kan exploderen omdat er nog een vlam brandt. Het kan maanden duren voordat Total het lek heeft gedicht. Intussen stevent het Franse olieconcern af op een financieel debacle.

Sinds het gaslek zondag ontstond, zag het Franse olieconcern 10 procent van het kapitaal verdampen; meer dan 9 miljard euro. Naast de kosten van de herstelwerkzaamheden en de inkomstenderving door het stilleggen van de productie dreigen boetes en schadevergoedingen te moeten betalen. Elke dag vliegt er ongeveer 200.000 kubieke meter gas de lucht in. Ter vergelijking: Nederland gebruikte in december 5 miljard kubieke meter aardgas.

De kans op een explosie is klein, maar wel aanwezig. Op het ontruimde Elgin-platform brandt een vlam die niet van afstand gedoofd kan worden, zei de veiligheidsmanager van Total gisteravond tegen Britse media. Als het gas en de vlam contact maken, kan er een explosie ontstaan. De wind blaast het gas vooralsnog weg van de vlam.

Het lek onder het platform ontstond zondag bij een gasveld dat niet meer in productie was. Het gaat om ontsnapt gascondensaat, een mengvorm tussen gas en olie, dat deels op het water drijft en deels in de lucht hangt. De oorzaak en de omvang zijn nog onduidelijkheid. Total overweegt de druk op het lek te verlichten door een nieuwe bron te boren. Dat kan mogelijk een half jaar in beslag nemen.

Milieuorganisatie Greenpeace noemt de milieueffecten van het ongeluk „onvoorspelbaar” en levert kritiek op het gebrek aan protocollen bij dergelijke ongelukken. „Het boren naar gas en olie in zee brengt altijd risico’s met zich mee”, aldus klimaat- en energiecoördinator Rolf Schipper. „Maar als er iets gebeurt, weten verantwoordelijken vaak niet hoe ze het op moeten lossen.”

Zondag haalde Total het personeel van het booreiland. Later evacueerde concurrent Shell van twee nabijgelegen boorplatforms.