Een plakje Einstein

REFILE - CORRECTING EINSTEIN'S FIRST NAME A specimen of Nobel physicist Albert Einstein's brain is seen in a glass slide at an exhibition at the Wellcome Collection in London March 27, 2012. We've pickled it, dessicated it, drilled it, mummified it, chopped it and sliced it over centuries, yet as the most complex entity in the known universe, the human brain remains a mysterious fascination. With samples of Albert Einstein's preserved brain on slides, and specimens from other famous and infamous heads such as the English mathematician Charles Babbage and notorious mass murderer William Burke, an exhibition opening in London this week is seeking to tap into that intrigue. The exhibition Brains: The Mind As Matter runs from March 29 to June 17. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY HEALTH) REUTERS

Misschien is dit wel het stukje brein dat ooit ons universum op de kop zette, toen het bedacht dat de tijd maar een relatief ding is. Of misschien vormde zich hier, in deze dode bruine smurrie, de notie dat niets sneller gaat dan het licht?

Vanaf morgen is in museum Wellcome Collection in Londen de gratis expositie Brains: The Mind As Matter te zien, waar voor het eerst in Engeland twee schijfjes van Einsteins hersenen te bewonderen zullen zijn. Ze zijn geleend van het medische Mütter Museum in Philadelphia, dat een bak met 46 plakjes Einsteingenie bezit.

Nadat Einstein in 1955 op 76-jarige leeftijd was overleden, voerde patholoog Thomas Harvey een post-mortem onderzoek uit op diens bovenkamer. Maar Harvey stopte de hersenen nooit meer terug in de schedel van herkomst. Ze eindigden in 240 blokjes van één vierkante centimeter verdeeld over twee wekpotten in Harvey’s huis. Einsteins zoon zou toestemming hebben gegeven voor deze actie, maar trok deze later in. Harvey verloor zijn baan.

Toch bleef het in stukjes gehakte brein bij hem en in de loop der jaren zond hij allerlei neurowetenschappers flinterdunne mootjes hersens toe, in de hoop op meer inzicht in de materiële kant van Einsteins geestelijke vermogens.