Een plakje Einstein

Misschien is dit wel het stukje brein dat ooit ons universum op de kop zette, toen het bedacht dat de tijd maar een relatief ding is. Of misschien vormde zich hier, in deze dode bruine smurrie, de notie dat niets sneller gaat dan het licht?

Vanaf morgen is in museum Wellcome Collection in Londen de gratis expositie Brains: The Mind As Matter te zien, waar voor het eerst in Engeland twee schijfjes van Einsteins hersenen te bewonderen zullen zijn. Ze zijn geleend van het medische Mütter Museum in Philadelphia, dat een bak met 46 plakjes Einsteingenie bezit.

Nadat Einstein in 1955 op 76-jarige leeftijd was overleden, voerde patholoog Thomas Harvey een post-mortem onderzoek uit op diens bovenkamer. Maar Harvey stopte de hersenen nooit meer terug in de schedel van herkomst. Ze eindigden in 240 blokjes van één vierkante centimeter verdeeld over twee wekpotten in Harvey’s huis. Einsteins zoon zou toestemming hebben gegeven voor deze actie, maar trok deze later in. Harvey verloor zijn baan.

Toch bleef het in stukjes gehakte brein bij hem en in de loop der jaren zond hij allerlei neurowetenschappers flinterdunne mootjes hersens toe, in de hoop op meer inzicht in de materiële kant van Einsteins geestelijke vermogens.