Eddy Merckx vervolgd wegens corruptie

De Belgische wielerlegende Eddy Merckx wordt beschuldigd van corruptie. Dat meldden diverse Belgische media.

Vijfvoudig Tour de France winnaar Merckx begon na zijn wielercarrière met een fietsenhandel, Eddy Merckx Cycles. In 2006 zou hij bij de verkoop van 48 fietsen aan de politie van Anderlecht, een buitenwijk van Brussel, met voorkennis hebben gehandeld.

Politiecommissaris Philippe Boucar uit Anderlecht zou Merckx de offertes van concurrenten hebben gegeven, waardoor Merckx met zijn offerte onder de prijs van zijn concurrenten kon gaan zitten. Boucar zou in ruil voor de informatie zelf een racefiets van Merckx tegen fikse korting hebben gekregen.

In het onderzoek naar de vermeende corruptie bij de politie van Anderlecht zijn verschillende commissarissen aangeklaagd door het parket in Brussel, meldden Belgische media. De advocaat van de politie, Sven Mary, vertelde op de Belgische radio dat het niet alleen om de fietsen van Merckx gaat. Er zijn nog andere dossiers waarbij bedrijven voordelen zouden hebben gekregen.

Volgens de Waalse krant La Dernière Heure is de vervolging van Merckx een aantal maanden uitgesteld, zodat de oud-wielrenner in het Franse Elysée ontvangen kon worden. Eind vorig jaar werd Merckx daar door president Nicolas Sarkozy benoemd tot Commandeur van het Erelegioen, een hoge onderscheiding.

Het parket in Brussel weigert commentaar te geven over de vermeende vervolging en ook Merckx zelf, die in het buitenland verblijft, onthoudt zich van elk commentaar.

Merckx wordt beschouwd als een van de grootste wielrenners aller tijden. De Kannibaal, zoals zijn bijnaam luidde, won niet alleen vijf keer de Tour, maar won ook vijf keer de Giro en eenmaal de Vuelta. Ook werd hij drie keer wereldkampioen, was hij houder van het werelduurrecord en won hij een waslijst aan wielerklassiekers.