dvd en web

De zoon van Hitchcock

Dressed to Kill. Regie: Brian De Palma.

Dvd speelfilm

Brian De Palma kan briljante scènes maken. Soms, zoals bij de spectaculaire, minutenlange ‘long take’ van een moord rond een boksring in Snake Eyes (1998), vergeet je daardoor bijna hoe middelmatig de rest is.

Momenteel verschijnen De Palma’s films uit de jaren zeventig één voor één. Blow Out, zijn reductie van Antonioni tot thriller, Obsession, zijn hommage aan Vertigo, en Dressed to Kill. Het zijn films uit de periode dat De Palma zich opwierp als de enige ware erfgenaam van Alfred Hitchcock. En de meester van de suspense soms daadwerkelijk naar de kroon stak met elegante, huiveringwekkende scènes. Zelden met goede films overigens: smaak, geloofwaardige personages, een coherent script en andere bijkomstigheden die Hitchcocks films zo strak maken, waren voor De Palma te hoog gegrepen. De Palma’s beperking lag in zijn minachting voor de kijker: als Hitchcock wilde hij de sardonische kermisklant uithangen die met lepe trucs en shockeffecten het domme publiek ongerijmdheden door de strot douwt. Maar zijn talent schoot daarvoor iets tekort. Het best was De Palma in hysterische, onevenwichtige films vol groteske personages, zoals Carrie, de doorbraak van Sissy Spacek, of gangsterdrama Scarface.

Dressed to Kill, een erotische thriller uit 1980, is een gemankeerde De Palma. Een wat trage film over de moord op een seksueel gefrustreerde huisvrouw en de jacht van haar zoon op haar seriemoordenaar. Vol ranzigheid, wonderlijk toeval en keukenmeidenpsychologie over verknipte travo’s die twintig jaar na Psycho kinderachtig aandoet. En als alles voorbij is, voegt De Palma als paukenslag een overbodige nachtmerrie toe: een filmmaker die geen maat weet.

Toch compenseert De Palma de gebreken ook hier met enkele fabelachtige scènes. Dressed tot Kill draait om paranoïde achtervolgingen: klassiek werd het amoureuze kat-en-muisspel van Angie Dickinson met een gezichtloze minnaar, en meteen daarop een ingenieus gemonteerde, schokkende slachtpartij in een lift. Bijna Hitchcock, niet helemaal.