Duizenden betogers straat op in Mali - president geen gevangene

Duizenden mensen zijn de straat op gegaan om vandaag in de Malinese hoofdstad Bamako hun steun te betuigen aan de militaire leiders die vorige week een staatsgreep pleegden. Foto AP / Rebecca Blackwell

Duizenden mensen zijn in Bamako, de hoofdstad van Mali, de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de militaire regering die vorige week na een staatsgreep de macht overnam, meldt persbureau AP. De betogers protesteren ook tegen de sancties die de internationale gemeenschap het land heeft opgelegd.

Update 18:47u:

De Malinese president Amadou Toumani Toure zei vanmiddag in een telefoongesprek met een journalist van persbureau AFP dat hij “in Bamako” is en “geen gevangene” is:

“Ik ben in Bamako, en ik dank God voor mijn welzijn en dat van mijn familie. Wat belangrijk om te weten is, is dat ik geen gevangene ben.”

In aller ijl werd gisteren een nieuwe grondwet geschreven door de leiders van de staatsgreep, waarvan de tekst gisteravond voorgelezen werd op de staatstelevisie van Mali. De nieuwe grondwet moet, net als de oude, ook vrijheid van meningsuiting garanderen.

Ecowas roept militairen op macht over te dragen

Het regionale West-Afrikaanse overlegorgaan Ecowas schortte gisteren het lidmaatschap van Mali op en riep de militairen op de macht weer over te dragen. Ze sturen een delegatie naar het land naar aanleiding van de staatsgreep van vorige week.

Staatsgreep na ontevredenheid bestrijding Toearegbeweging

Een groep militairen greep vorige week donderdag de macht nadat ze het presidentieel paleis bestormd hadden. Ze waren ontevreden met president Amadou Toumani Touré, omdat die volgens hen niet genoeg wapens beschikbaar maakt voor de bestrijding van de Toeareg, een beweging die een onafhankelijke staat in het noordoosten van Mali eist. De beweging is verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op verschillende steden in het noorden van het land.

Ook andere internationale organen trokken hun handen af van Mali sinds de staatsgreep: de EU schort ontwikkelingshulp op en de VS weigeren nog langer militaire hulp te verlenen.