Diamantsector biedt kans voor nichespelers en private equity

De diamantsector is gewoonweg te klein voor de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Ondanks de stevige fundamentele waarden van de sector is zowel Rio Tinto als BHP Billiton op zoek naar een uitweg. Dat biedt nichespelers of zelfs private equity-firma’s nieuwe kansen.

De diamantdivisie van BHP in Noord-Canada staat al sinds november te koop. ’s Werelds grootste mijnbouwbedrijf heeft zijn belang in het Chidliak-project verkocht en probeert zijn belang van 80 procent in de functionerende Ekati-mijn te slijten.

Rio bezit de nabijgelegen Diavik-mijn, plus een paar andere mijnen in Australië en Canada, en ontwikkelt een project in India. Nu overweegt het concern eveneens een verkoop.

Beide mijnbouwgiganten stoten de diamantwinning af omdat ze zich willen concentreren op grote, verder uit te bouwen mijnbouwprojecten die tegen lage kosten en in grote volumes ijzererts en andere metalen kunnen produceren.

De edelstenen vormen een onwelkome afleiding. De divisie van Rio bracht vorig jaar een winst vóór belastingen op van 180 miljoen dollar (135 miljoen euro), op een concerntotaal van 28,5 miljard dollar (21,3 miljard euro). En een winstmarge van 25 procent maakt een magere indruk vergeleken met de 70 procent van ijzererts. Maar diamanten zijn niet helemaal uit de gunst. Anglo American, dat kleiner is dan BHP en Rio, geeft 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro) uit om zijn greep op ‘s werelds grootste producent, De Beers, te verstevigen.

Het aanbod van diamanten is krap: Ekati en Diavik zijn de laatste grote nieuwe mijnen, die in de jaren negentig werden geopend. En de vraag stijgt explosief: Anglo voorspelt een robuuste jaarlijkse groei van 7 procent, terwijl De Beers steeds meer mensen in de ontwikkelingslanden weet te overtuigen van het idee dat huwelijksaanzoeken met diamanten moeten worden bezegeld.

Maar nu zijn marktdominantie van De Beers een onwaarschijnlijke bieder maakt, kunnen kleinere spelers hun kans grijpen. Zowel Harry Winston Diamond Corp uit Toronto als de private equity-firma KKR is al in verband gebracht met de Ekati-mijn van BHP. Het zou verstandig kunnen zijn de Canadese activiteiten van BHP en Rio samen te voegen. Dat zou in het bijzonder Harry Winston kunnen aanspreken. Dat bedrijf heeft al 40 procent van Diavik in handen.

Of een private equity-firma zou het verticaal geïntegreerde model van de juwelier met eigen mijnen uit Toronto kunnen imiteren. Private equity-firma’s zijn doorgaans voorzichtig als het om grondstoffen gaat. Maar een detailhandelaar in diamanten met een eigen bron van aanbod zou een hoge waarde kunnen opleveren als de tijd is gekomen om het bedrijf te koop aan te bieden.

Vertaling Menno Grootveld