Camera kan met laserlicht om een hoekje kijken

Ook zonder spiegel is het nu mogelijk om om een hoekje te kijken. Wetenschappers van het Amerikaanse instituut MIT brachten een verborgen poppetje in beeld met de schaarse lichtstralen die via een wand op de pop terechtkomen. Ze publiceerden hun werk vorige week in Nature Communications.

Wat het team doet, lijkt op een echoscopie, maar dan met laserlicht. Dan zendt een laser lichtpulsen uit en met de weerkaatste pulsen wordt een beeld gevormd. Maar de onderzoekers doen iets wat ingewikkelder is: ze laten het licht ook nog tweemaal reflecteren. Het team kwam anderhalf jaar geleden al in het nieuws toen het aankondigde met deze techniek te werken. Destijds konden de onderzoekers 3D-objecten alleen als vage strepen afbeelden. Nu brengen ze dingen in beeld met een nauwkeurigheid van 0,5 tot 1 centimeter. „De mensen op MIT profiteren van de grote vooruitgang op het gebied van ultrasnelle lasers en van ultrasnelle camera’s met een grote rekenkracht”, legt Allard Mosk van de Universiteit Twente uit.

‘Ultrasnel’ moet hier letterlijk genomen worden. Het team bestookte het poppetje via de muur met een laser die pulsen uitzendt als mitrailleurvuur: extreem korte pulsen van 0,00005 miljardste seconde. Ze namen de reflectie ervan waar met een camera die zo snel is dat die zo’n puls afzonderlijk waarneemt. Die maakt in 0,002 miljardste seconde een beeld.

Met zulke optische technieken wordt het mogelijk om de reistijd van een afzonderlijke laserpuls te bepalen, en dus de afstand tot het poppetje. Door de richting van de laser steeds iets te veranderen, wordt de vorm van het object berekend.

De wetenschappers denken dat hun techniek bruikbaar kan zijn om gevaarlijk terrein te verkennen, of om auto’s achter blinde hoeken te zien. Mosk ziet vooral toepassingen bij medisch onderzoek. nrc