buzz

Georgina VERBAAN (1979) Nederlands actrice en zangeres. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 27 januari 2009 ©Vincent Mentzel 2009

The Hunger Games breekt records

De nieuwe fantasysaga The Hunger Games, gebaseerd op de populaire jeugdromans van Suzanne Collins, breekt records aan de bioscoopkassa in de VS. De film bracht in de eerste week in de bioscoop 155 miljoen dollar op en liet daarmee alle Twilight-films ver achter zich. The Hunger Games beleefde de meest succesvolle eerste week voor een film ooit op slechts twee films na: de laatste aflevering van Harry Potter en Batmanfilm The Dark Knight. Om de cijfers echt naar historische proporties op te jagen, is het een voorwaarde dat de jeugdige doelgroep meer dan één keer in de bioscoop komt kijken. Maar gezien de opwinding die de film teweegbrengt, gaan analisten ervan uit dat The Hunger Games daar inderdaad in zal slagen. Internationaal bracht de film in de eerste week ruim 59 miljoen dollar op.

Borat voor Kazachstan

De Kazachse kampioen kleiduivenschieten Maria Dmitrienko stond raar te kijken toen ze werd gehuldigd met een gouden medaille tijdens het wereldkampioenschap van haar sport in Koeweit. Tijdens de ceremonie klonk niet het officiële volkslied van haar land, maar de parodie van de Britse komiek Sacha Baron Cohen uit zijn film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. In deze versie van het volkslied komen zinssneden voor als „Prostituees uit Kazachstan zijn de schoonste die er zijn, behalve die uit Turkmenistan.” Ook roemt het volkslied de Centraal-Aziatische republiek om zijn voortreffelijke mestproductie.

Malick strikt Rooney Mara

Terrence Malick (The Tree of Life), de regisseur die zo mysterieus is – hij laat zich niet fotograferen en komt nooit ergens opdraven – dat hij voortdurend in het nieuws komt, heeft voor zijn komende film Lawless niet alleen Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) gestrikt, maar ook opnamen gemaakt met de indiebands Neon Indian, Arcade Fire en Fleet Foxes. De film die naar verwachting in 2013 uitkomt zal gaan over twee desastreus op elkaar inwerkende liefdesdriehoeken in de alternatieve muziekwereld van Austin, Texas. In overig Rooney Mara-nieuws: The Girl with the Dragon Tattoo was zo’n teleurstelling aan de bioscoopkassa dat filmstudio Columbia Pictures de vervolgdelen alleen voor een aanzienlijk verlaagd budget wil maken. Daardoor is de kans groot dat de regisseur van het eerste deel, David Fincher, afhaakt.

Heathcliff in problemen

De Britse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de 24-jarige James Howson, die Heathcliff in Wuthering Heights van filmmaker Andrea Arnold speelt. In Arnolds versie is Heathcliff, de bittere liefde van Cathy, slachtoffer van uitsluiting en racisme; in de 19de-eeuwse roman van Emily Brontë wordt hij omschreven als een „donkere zigeuner met Indische trekjes”. Ze vond de labiele Howson via een advertentie. Afgelopen maand werd hij onder medische observatie geplaatst nadat hij in januari van straat was gepikt terwijl hij voor het raam van zijn onlangs bevallen ex-partner racistische leuzen riep – er was hem een straatverbod opgelegd. Een hoofdrol in een Arnold-film, die graag met amateurs werkt, is geen garantie voor een carrière. De eveneens van straat geplukte Katie Jarvis (20), die in Cannes diepe indruk maakte met Fish Tank, speelde niet meer in een film.

‘Feuten’ in de bioscoop

Feuten, een dramaserie over corpsballen van jongerenomroep BNN, krijgt een vervolg in de bioscoop. Regisseur Lourens Blok ontwikkelt het scenario voor de film die volgend jaar in de bioscoop te zien moet zijn. Momenteel loopt het tweede seizoen van de serie.

‘Alles is liefde’ vol BN’ers

Veel, zo niet alle bekende Nederlanders doen mee aan de opvolger van hitfilm Alles is liefde, getiteld Alles is familie. Te zien zijn onder anderen: Michiel Romeyn, Remko Vrijdag, Chris Zegers, Willeke Alberti, René van ’t Hof, Georgina Verbaan, Thijs Römer, Kees Hulst, Martine Bijl, Jacob Derwig, Tjitske Reidinga en Carice van Houten. De makers, onder wie regisseur Joram Lürsen en scenarist Kim van Kooten, omschrijven de film als „het vileine zusje van Alles is liefde. Het is opnieuw een romantische komedie, maar met andere personages, dezelfde humor en iets meer pijn.” Alles is liefde trok in 2007 1,4 miljoen bezoekers.