Bestuurder Staal verzweeg het Vestia-debacle intern

De bestuurder van de woningcorporatie lichtte zijn commissarissen niet in over miljardentekort.

Rotterdam. Vestia-bestuurder Erik Staal heeft de financiële ramp bij de woningcorporatie lange tijd verzwegen voor zijn eigen raad van commissarissen. De interne toezichthouders werden pas eind november vorig jaar ingelicht. Dat is ruim twee maanden nadat Vestia met een noodlening ruim 1 miljard euro had bijgestort bij banken als extra onderpand op risicovolle renteverzekeringen (derivaten).

Dat zei Vestia-commissaris Susan Baart gisteren in NRC Handelsblad. Baart en haar echtgenoot Peter Noordanus, oud-commissaris bij Vestia en burgemeester van Tilburg, verdedigen zich tegen de kritiek op hun betrokkenheid bij de financiële problemen van Vestia.

Ook de toenmalige president-commissaris Siwart Kolthek en commissaris Nico Dijkhuizen bevestigen dat ze pas zijn ingelicht vlak voor een vergadering op 30 november 2011. Uit de vergaderstukken bleek dat er een probleem was, waardoor Vestia kon omvallen. „Het kwam redelijk onverwachts”, zegt Kolthek.

Vestia geeft geen commentaar zolang het forensisch onderzoek naar de zaak loopt, zegt de woordvoerder van de corporatie. Erik Staal is opgestapt nadat de Vestia-crisis eind januari bekend werd. Hij is niet bereikbaar voor commentaar.

Noordanus ontkent dat hij verantwoordelijk is voor het hoge salaris en de vertreksom van 3,5 miljoen euro voor Erik Staal. NRC