Windows 8: mag ik mijn computer terug?

We hebben nog een half jaar om eraan te wennen, maar dan gaat het toch echt gebeuren: Microsoft introduceert dit najaar de nieuwe versie van Windows, Windows 8 geheten. Het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld ondergaat op dit moment een ingrijpende verbouwing waardoor de software ook op tablet-pc’s met aanraakbesturing gebruikt kan worden. Nieuwsgierige pc-gebruikers

Metro-apps installeren uit de Windows Store in Windows 8.

We hebben nog een half jaar om eraan te wennen, maar dan gaat het toch echt gebeuren: Microsoft introduceert dit najaar de nieuwe versie van Windows, Windows 8 geheten. Het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld ondergaat op dit moment een ingrijpende verbouwing waardoor de software ook op tablet-pc’s met aanraakbesturing gebruikt kan worden.

Nieuwsgierige pc-gebruikers hebben al kunnen experimenteren met de gratis Consumer Preview die begin deze maand uitkwam. En het moet gezegd: de afgelopen weken gedroeg Windows 8 zich op de testcomputer net zo stabiel als de gewone Windows 7-versie. Bravo. Maar het vergt wel wat aanpassingsvermogen om er als ouderwetse computergebruiker je draai te vinden.

Windows 8 heeft twee gezichten: het traditionele bureaublad (desktop) en de lijst van losse applicaties, vormgegeven als een muur van simpele tegeltjes (tiles). Metro heet die stijl, en het is het standaardbeeld dat je ziet als je de computer opstart. Vergeleken met de vorige testversie, die in september 2011 verscheen, is het nog moeilijker geworden om te wisselen van Metro naar het vertrouwde bureaublad. De startknop – nog zo’n ijkpunt in het collectieve Windows-geheugen – is nu compleet verdwenen. Alsof Microsoft alle pc-gebruikers wil inpeperen dat de grazige Windows XP-weide definitief tot het verleden behoort – althans in de nabije tablet-toekomst.

Het Metro-design werd eerder gebruikt in Mediacenter, de Xbox, de Zune-mediaspelers (al ter ziele) en in Windows Phone. Microsoft wil de pc graag gelijktrekken met smartphones, spelcomputers en tablet-pc’s. Ontwikkelaars kunnen dan makkelijker applicaties bouwen voor alle apparaten tegelijk. Zo ontstaat een Windows-wereld waarin software, muziek, video en games op elk Microsoft-apparaat werken. Op het hoofdkantoor in Redmond hopen ze dat dit het antwoord is op de digitale ecosystemen die Apple, Google en Amazon aan het bouwen zijn.

Voor het zover is, moeten Microsofts internetdiensten op de schop. Voor de derde of vierde keer op rij krijgt Microsofts maildienst (360 miljoen gebruikers) een nieuwe naam. Het begon ooit als MSN Hotmail, werd Microsoft Hotmail, Windows Live Mail en heet in Windows 8 alleen nog maar ‘Mail’.

Links de standaard startknop van Windows 8, rechts de herkenbare variant met behulp van het programmaatje ViStart. Links de standaard startknop van Windows 8, rechts de herkenbare variant met behulp van het programmaatje ViStart.

 

 

 

 

 

 

Alle Windows Live-diensten, waaronder de online opslagdienst SkyDrive, worden hernoemd. Hetzelfde geldt voor Zune, de muziek- en videodienst die in 2008 geïntroduceerd werd. Dat heet in Windows 8 simpelweg Muziek en Video.

Het is onduidelijk wat er met de communicatiediensten Messenger (ook al drie keer hernoemd) en de zakelijke variant Lync gebeurt, nu Microsoft Skype heeft gekocht. Als Microsoft de radicale simplificatie van zijn diensten doorzet, zou één chat- en (video-)belprogramma de meest logische optie zijn.

Niet alleen verstokte Windows-gebruikers schrikken van die wijzigingen, ook softwaremakers moeten even slikken. Op website Betanews.com gaat ontwikkelaar Chris Boss tekeer tegen de Metro-interface, die volgens hem te ver afstaat van alles wat Windows de afgelopen decennia heeft geboden. Hij is bang dat de pc-versie van Windows net zo’n radicale wending neemt als Windows Phone, dat niets meer te maken heeft met voorganger Windows Mobile.

Boss’  kritiek: Windows stond er bekend om dat het tot in den treure oude software bleef ondersteunen – „dat maakte Windows groot” – maar in de testversie van Windows 8 ligt te veel nadruk op de nieuwe Metro-apps. Die zijn volgens Boss „heel erg verschillend” van gewone Windows-programma’s.

Hij kan zich goed voorstellen dat gebruikers hun oude computer terug willen. Boss stelt voor een paar van die Metro-tegeltjes te laten verwijzen naar vertrouwde onderdelen uit de oude desktop-omgeving, zoals het configuratiescherm en de browser. Anders blijf je als gebruiker maar in de kleurige app-omgeving ronddolen, terwijl je eigenlijk op zoek bent naar je eigen computer.

Er zijn gelukkig wel trucjes om Windows 8 te heroveren. De makkelijkste manier: ViStart 2.0, dat het oude startmenu terug op het scherm terugtovert. Nooit gedacht dat je zo blij zou kunnen worden van een Windows-logo in de taakbalk.

NB: Voor de functionaliteit van ViStart is het niet nodig om bij de installatie alle opties aan te vinken.