Vrees voor religieuze grondwet

Verscheidene leden van de regerende militaire raad van Egypte hebben kritiek op de samenstelling van de nieuwe grondwetgevende vergadering, die voor 60 procent uit moslimfundamentalisten bestaat. Dat heeft de onafhankelijke Egyptische krant Al-Shorouq gisteren gemeld. Tegelijk stapten twee prominente liberalen uit de grondwetgevende vergadering uit protest tegen de fundamentalistische overheersing. Zij vrezen „een grondwet voor een religieuze staat”. Het parlement, dat zelf voor 70 procent uit fundamentalisten bestaat, stelde het nieuwe lichaam in het weekeinde samen.

Volgens Al-Shorouq heeft het leger zijn onvrede uitgesproken in een bijeenkomst met de Moslimbroederschap. De Broederschap bezet bijna de helft van de parlementszetels. De radicalere salafisten hebben nog eens 20 procent van de zetels. Het is niet duidelijk of het leger nog iets kan en wil doen aan de samenstelling.

Onder de honderd leden van de grondwetgevende vergadering zijn slechts zes vrouwen en zes christenen. Parlementslid Emad Gad zei gisteren dat nog elf liberale politici hebben besloten eruit te stappen.

Het islamitisch recht, de shari’a, is al de belangrijkste bron van de grondwet.(Reuters, AP, AFP)