Uitgelicht

Film

American Pie 2 (James B. Rogers, 2001, VS). Puberale vervolgklucht grossiert andermaal in seksueel gestuntel. Vijf eerstejaars uit Michigan vieren vakantie aan zee en zitten dus achter meisjes in bikini aan. RTL7, 20.30-22.35u.

American Wedding (Jesse Dylan, 2003, VS). Deel 3 in American Pie-reeks. Jim (Jason Biggs) en Michelle (Alyson Hannigan) gaan trouwen. Hij doet het aanzoek met zijn broek op de schoenen – zij is hem namelijk net aan het pijpen onder tafel in het restaurant. Enzovoorts. RTL7, 22.35-00.35u.

Witness (Peter Weir, 1985, VS). Eerste Amerikaanse film van Australiër Weir is spannende thriller waarin rechercheur Harrison Ford, op de vlucht voor corrupte collega’s, onderdak vindt bij de Amish, een religieuze en pacifistische sekte die iedere vorm van technologie van de hand wijst. Ook met Kelly McGillis.RTL8, 20.30-22.45u.

Bowfinger (Frank Oz, 1999, VS). Aanstekelijke komedie over het plezier in film maken, over Hollywood en het verlangen naar erkenning. Komt ook de liefhebbers van dubbele bodems en cinefiele verwijzingen tegemoet. Half mislukte B-filmregisseur Steve Martin laat veel te dure actiester Eddie Murphy meespelen in een film, zonder dat de ster het zelf weet. RTL7, 00.35-02.25u.

Wishful Thinking (Adam Park, 1996, VS). Relatiekomedie die steeds van perspectief wisselt. James LeGros woont samen met Jennifer Beals en is nogal jaloers aangelegd. Hij denkt dat ze hem bedriegt met Eric Thal. Goed nieuws voor James’ collega Drew Barrymore: zij is verliefd op James en gebruikt Jennifers vermeende affaire om James’ relatie met Jennifer op de klippen te laten lopen. BBC 1, 01.05-02.30u.

Informatief

This world: the mormon candidate. Reportage over de religie van Mitt Romney, de man die waarschijnlijk de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezing wordt. In Utah, waar het hoofdkwartier van ’s werelds snelst groeiende geloof staat, wordt gepraat met het brein achter de advertentiecampagne ‘I’m a Mormon’, met polygamisten, missionarissen, ex-leden met negatieve verhalen en met een apostel (mormoonse priester). BBC 2, 20.00-21.00u.

Themenabend: dürfen wir Tiere essen? Thema-avond over vleesconsumptie en vegetarisme. Eerst een documentaire over de vleesproductie in rijke landen en de negatieve gevolgen daarvan voor arme landen, het (preventieve) gebruik van antibiotica en de vervuiling door meststoffen. Om 21.20 uur een Duitse documentaire over het steeds sneller groeiende aantal vegetariërs. Tot slot om 22.00 uur een gesprek met o.a. sociaal-antropologe Noëlie Vialles en dierenarts Rupert Ebner. Arte, 20.15-22.25u.

Reagan. Deel 1 van documentaire van Eugene Jarecki over Ronald Reagan (1911-2004), die begon als acteur in B-films en eindigde als de ‘machtigste man ter wereld’. Voor de een was hij architect van de moderne wereld en voor de ander lag hij met zijn Reagonomics en zijn internationale politieke hoogmoed aan de basis van economische crises en militaire conflicten. Reagan, president van 1981 tot ’89, wordt tegenwoordig vooral gezien als verantwoordelijk voor de wedergeboorte van ideologisch rechts in Amerika. Canvas, 21.10-22.05u.

Abenteuer Forschung: Der X-Faktor – Kurven, Orgasmen und weitere weibliche Rätsel. Programma over wetenschappelijk onderzoek naar vrouwen. Vele raadsels blijven vooralsnog onopgelost: wat maakt dat ene X-chromosoom extra eigenlijk uit, waarom zijn de borsten van vrouwen – vergeleken met apen of honden – altijd zo gezwollen en wat is het nut van hun orgasme? Aan bod komen ook de verschillen tussen man en vrouw bij onder meer ziektesymptomen en medicijntherapie en de oorsprong van sommige rolpatronen. ZDF, 23.00-23.30u.

Het uur van de wolf: Het fluisteren van Eric Vloeimans. Documentaire over de jazztrompettist die zich ook bij klassiek en rock thuisvoelt. We zien hem in het Concertgebouw met het Metropole Orkest in een duet met sopraan Claron McFadden, op het Oerol Festival met Kyteman en, melancholisch, met pianist Florian Weber. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

The Syndicate. Nieuwe dramaserie. Supermarkt in Leeds gaat failliet, werknemers worden ontslagen. Bob, Stuart, Denise, Leanne en Jamie gaan een ongewisse toekomst tegemoet. Assistent-chef Stuart en zijn broer Jamie komen in actie, met dramatische gevolgen: het vijftal wint 18 miljoen in een loterij. BBC 1, 22.00-23.00u.

Sport

Voetbal: Champions League. Verslag van de kwartfinalewedstrijd Apoel Nicosia - Real Madrid.Ned.3, 20.45-22.00u.