Twee gewonden bij schietpartij A’dam

De twee mannen die gisteren bij een schietpartij in Amsterdam Zuidoost gewond raakten, liggen nog in het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland zijn ze zwaargewond. Het is niet bekend of ze in kritieke toestand verkeren.

Gistermiddag ontstond buiten een café op het Bijlmerplein rond kwart voor twee een ruzie. De eigenaar van het café zou de ruzie hebben willen sussen. Hij werd daarop neergeschoten. De dader sloeg vervolgens op de vlucht.

Op de Bijlmerdreef kwam het tot een vuurgevecht tussen achtervolgende agenten en de verdachte. De schotenwisseling werd voortgezet op de Kneppelweg, waar de verdachte werd neergeschoten en aangehouden.

Bij de schietpartij met de dader raakte een agent lichtgewond. Hij liep een schampschot op aan zijn voorhoofd. Volgens de politiewoordvoerder bewoog de agent bij het schot net iets naar achteren, anders was zijn verwonding veel ernstiger geweest.

De schietpartij van gisteren is het tweede incident met vuurwapens in de Bijlmer in korte tijd. Zondagavond kwam bij een schietpartij bij het Vreelandplein een 38-jarige man om het leven. De dader is voortvluchtig.

Sinds juni vorig jaren waren er in Amsterdam Zuidoost geen incidenten met vuurwapens meer geweest. In 2009 kwamen bij 22 schietincidenten nog drie mensen om het leven. In 2010 waren er negen incidenten, met één dode. Sindsdien hebben politiek en politie veel inspanningen verricht om het vuurwapengeweld te beteugelen.

Marcel La Rose, voorzitter van het stadsdeel Zuidoost, zegt in een reactie: „Het is afschuwelijk dat we weer worden geconfronteerd met zoiets verschrikkelijks. We hebben een lange periode van rust gehad sinds de reeks van incidenten in 2009. We leggen ons niet neer bij een terugval, en weten wat ons te doen staat, mocht dit zich niet tot een incident beperken.”

De schietpartijen van 2009 kwamen vooral op het conto van jonge, zeer gewelddadige buurtbewoners. La Rose weet niet of de jongste schietpartijen ook aan die groep kunnen worden toegeschreven.