Test: ben je praktisch?

Nederland, Amsterdam, 04-03-12 Renske de Greef en Marcel van Roosmalen. © Foto Merlin Daleman

Ooit las ik de volgende passage over Marilyn Monroe: „Ze schreef mooie gedichten, ze kon met een paar strepen en krassen heel treffende, grappige tekeningen maken. Ze kon een geweldige maaltijd maken met alleen de ingrediënten die ze toevallig in huis had.”

Toen ik dat las, dacht ik: nee, Marilyn, néé. Je mag niet én de belichaming zijn van miljoenen jongensfantasieën, hees fluisterzingen voor een Amerikaanse president, je jurk omhoog laten waaien zoals nooit eerder een jurk omhoog waaide en óók nog een soort nonchalante keukenprinses blijken. Het is té perfect. Marilyn Monroe hoort chaotisch te zijn, ze moet luieren in een onopgemaakt bed met rode lippenstiftafdrukken op al haar glazen. Het principe van ‘een maaltijd bereiden van toevallige ingrediënten’ past hier niet bij. Het is namelijk een kenmerk van de Praktische Vrouw.

De Praktische Vrouw – ik heb een groot ontzag voor haar. Het zijn types die een keuken binnenwandelen en op een natuurlijke manier de baas zijn van alles wat zich in die keuken bevindt; paprika’s, magnetrons, andere mensen. Hieronder een test of u wellicht tot deze soort behoort (ook voor mannen, uiteraard.)

1. Je bent in een vreemde keuken en er wordt aan je gevraagd of je even koffie wilt zetten. Wat doe je?

A. ik zet koffie.

B. ik open alle kastjes om koffiebussen te lokaliseren en filters te zoeken, terwijl ik ondertussen het espresso-apparaat negeer dat me met al zijn knopjes nog het meest doet denken aan het besturingspaneel van de USS Enterprise. Uiteindelijk zie ik een percolator die jammer genoeg vastgeroest lijkt en besluit ik toch maar dat achter het fornuis gevonden zakje oploskoffie Caramel Dreams te gebruiken.

2. Vanavond eet je iets wat je ‘zomaar even in elkaar geflanst hebt’. Wat eet je?

A. Niets bijzonders, een stoofschotel met lam en die ene overgebleven aubergine uit de groentenla.

B. Aardappelpuree uit een pakje en twee Italiaanse groentenrondo’s. En een handje cornflakes als toetje.

3. Je hebt net bij vrienden gegeten en de tafel wordt afgeruimd. Wat doe je?

A. Ik help even mee. Met een paar extra handen erbij is het zo gebeurd!

B. Ik wil graag mee helpen, dus ik sta op van tafel en pak iets wat me simpel en overzichtelijk lijkt, zoals een zoutvaatje. Vervolgens loop ik met het zoutvaatje naar de keuken, waar ik alle planken afspeur naar de mogelijke bestemming. Hierbij sta ik geloof ik een beetje in de weg. Als ik het zoutvaatje op de koelkast heb gezet (echt geen idee waar ie naartoe moest) verschuif ik wat vieze borden en open een paar keer de koelkast om iets weg te zetten wat uiteindelijk niet in de koelkast blijkt thuis te horen.

4. Net voordat je gasten aanbellen, begint de kat te bevallen en stort er een muur in. Hoe reageer je?

A. Ik ga in een hoekje zitten terwijl ik langzaam heen en weer wieg.

B. Ach, die muur stond toch raar. We nemen een biertje, gaan op de grond zitten en moedigen de kat aan.